Stránka 1 z 2
Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 13:28
od lucky.jack
Jaký je vlastně správný postup(v klasickém hrnci)? Na netu jsem něco našel, ale nejsem z toho dvakrát moudrej.
Jedná se mléko "přímo od zdroje", žádný mlékomat apod.
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 13:56
od miki21
Tuhle jsi asi našel a funguje to

- Když položíme na dno hrnce obrácený talířek nebo když okraje nádoby potřeme tukem, mléko při vaření neuteče, při chvilce nepozornosti pak nezašpiní sporák. Pokud se bojíte, že by se mohlo připálit, vhoďte do něj kostku cukru. Nic se mu nestane.
Jinak, koupil sis krávu a chystáš se to cpát do krabic?

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 14:06
od PapoS
"Ak si kupujete mlieko od súkromníka a doma si ho prevárate, teplomer sa bude hodiť. Keď už ste si dali námahu, aby ste zohnali takéto mlieko, potom by nebolo celkom rozumné capnúť ho na sporák a prevariť pri 100°C. Na bezpečnú pasterizáciu totiž stačí 72°C po dobu 16 minút. Vďaka tomu mlieko ošetríte, ale zároveň čo najviac zachováte jeho pôvodné vlastnosti. Môžete ísť aj na nižšiu teplotu 63°C, ale potom sa vám natiahne doba pasterizácie na 30 minút."
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 14:09
od Slid
Drive kdyz jsme bravali mleko take od zdroje, tak si pamatuji, ze stacilo jen, aby zacinalo penit a pak nejakou dobu pri teto udrzovane teplota ponechat. To bylo vse.
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 16:54
od Standa.64
Pamatuji takový dvojitý hrnec a píšťalkou ,který měl v dutině vodu přes kterou se mléko vařilo a nepřipálilo se.Říkalo se mu písklák.
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 18:12
od miki21
JJ,hliníkový. Taky jsme takový měli.
Teď už jsou jiné, ale princip zůstal stejný.-
http://www.zbozi.cz/action/97389/clickt ... vHJPrI4A==
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 18:20
od filhou
Mléko máme také přímo od kravky, nic nepřeváříme. Jen se musí pomalu zvykat, když to vypije člověk neznalý a hlavně kdo to nikdy nepil, maximálně se neskutečně pos.re

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 22:15
od Standa.64
Mléko by se mělo převářet ze zdravotního hlediska.Můžou v něm být bakterie,které pro člověka mohou způsobit vážný problém.To posrání je pouze reakce na několikanásobný obsah tuku v mléce než je dnes člověk zvyklý.

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 15.05.2014 23:21
od Cimi
Standa.64 píše:Pamatuji takový dvojitý hrnec a píšťalkou ,který měl v dutině vodu přes kterou se mléko vařilo a nepřipálilo se.Říkalo se mu písklák.
to myslíš papíňák?

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 01:08
od Nonid
Jojo, to je klasickej papinak. Uzasne se v tom delalo skoro jakykoli maso, mnohem lepsi, jak bezne

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 07:32
od silverwolf
Mlíko nepřevařujte. Bohatě stačí stačí 5 minut při teplotě +75°C a zničí to všechny bakterie, nepřipálíte ho a zachová si to všechny původní vlastnosti. Hrnec předtím vypláchněte studenou vodou a neutírat a mlíko míchat po celých 5 minut.

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 07:41
od Mufin01
Nonid píše:Jojo, to je klasickej papinak. Uzasne se v tom delalo skoro jakykoli maso, mnohem lepsi, jak bezne

Žádnej papiňák, to je přece něco jinýho. Na to mlíko to byl obyčejnej hlíníkovej hrnec s dvojitou stěnou a mezi stěnama byla uvnitř voda. Na boku bylo něco jako píšťalka, která začala při určité teplotě pískat díky páře z té vody.
Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 10:32
od lucky.jack
Díky za reakce. Neměl jsem na mysli přímo převaření, ale tepelnou úpravu

Jen jsem to blbě napsal.
OK, takže stačí nechat dojít k spěnění a nechat cca 15-20 minut? A potom nechat pomalu vychladnout pod pokličkou nebo šoupnout do lednice nebo...?
Nejde ani tak o mě, ale o manželku, která má jistý(možná oprávněný) obavy, protože kojí

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 11:13
od Nonid
Mufin01 píše:Nonid píše:Jojo, to je klasickej papinak. Uzasne se v tom delalo skoro jakykoli maso, mnohem lepsi, jak bezne

Žádnej papiňák, to je přece něco jinýho. Na to mlíko to byl obyčejnej hlíníkovej hrnec s dvojitou stěnou a mezi stěnama byla uvnitř voda. Na boku bylo něco jako píšťalka, která začala při určité teplotě pískat díky páře z té vody.
A nojo, uz si vzpominam, papinak byl jinej. Pletou se mi nazvy

Re: Svaření mléka doma
Napsal: 16.05.2014 23:44
od Quickie
lucky.jack píše: A potom nechat pomalu vychladnout pod pokličkou nebo šoupnout do lednice nebo...?
do chladničky sa teple hrnce ani jedlá nedávajú
