POKRAČOVÁNÍ PŘÍBĚHU O AUTOCENTRU HROTOVICKÁ TŘEBÍČ:
I přes vše co bylo popsáno výše, mě Fiesta z roku 2006 najeto 116000 1.3i 51kW bílá barva dovoz Rakousko a samozřejemně serviska (rozdíl mezi posledním a předposledním záznamem 3 roky a 75000km) - hodnoceno slovy: SUPER STAV, nenechávala klidným
http://www.auto-trebic.cz/detail.php?au ... a-serviska rozhodl jsem se tůdíž si ji pořádně prověřit.
Na internetu toho o autu k dohlednání moc nebylo, takže jsem jen ověřil výbavu a jal se na osobní prohlídku. Na první pohled bylo viděť že oba nárazníky jsou měněné. Spasování prostě nebylo dokonalé. Pustil jsem se tedy do detailnějšího zkoumání, zvláště motorového prostoru. Nosníky vyměněné nebyli takže šlo zřejmně jen o "ťukanec".
Co se motoru týče všude jsem narážel na malé plastové úlomky což bylo dost podezřelé. Nakonec jsem zjistil že pocházejí z čelní plastové výztuhy mezi světly. Takže ten "ťukanec" byl asi krapet silnější. Zkontroloval jsem kapaliny, kouknul na víčka a nastartoval. V tu chvíli se mi za zadkem vyrojil bazarník a co na to teda říkám. Neřekl jsem nic. Načež jsem zapoměl zkontrolovat jestli z motoru nelétá olej. Ještě chvíli jsem poslouchal motor jak běží. Bazarník upozornil jestli se nechci projet. Kývnul jsem a nasedl. Bazarník že bude řídit a pak mi to za městem pujčí, ať si to jako taky zkusím. Jeho první rozjezd mě vyděšil. Praštil jsem se málem o čelní sklo jak to cukalo - bazarník se vymlouval že jezdí výhradně s nafťáky a s benzínovou spojkou mu to prostě nejde. Na to jsem se jen ušklíbl a myslel si svoje. No uvidíme.
Auto bylo studený, venku -4 stupně, ale bazarník tomu naložil aby to předvedl v nejlepším světle. Jelo to hezky, na 51kw svižně. Žádné podezřelé zvuky od náprav slyšet nebylo z čehož jsem měl radost. Bazarníkova hláška "Vidíte, jede to, brzdí to, zatáčí to. Co si přát víc." mě rozesmála.
Nakonec došlo i na mě a sedl jsem za volant. Během prvního rozjezdu jsem pochopil že bazarníkovy nohy asi nebudou na vině mé málem naražené hlavě. Ta spojka je prostě na výměnu. Zkusil jsem ověřený test s rozjezdem na 5st. a sice neprokluzovala ale to nebude dlouho trvat.
Auto brzdilo dobře, na ten nájezd až podezřele moc dobře... Ale budiž, malé plus. Vyrazili jsme zpět do města a cestou jsem bazarníky seznámil s tím že jedeme do servisu Ford ať se na to kouknou odborníci. Moc se netvářil, ale kývnul.
Přijely jsem do servisu,bazarník že si půjde prohlídnout vystavené vozy v autosalonu. To jsem uvítal. Alespoň budeme mít klid. Mechanik byl příjemný fousatý chlapík. Ovšem prohlídka auta příjemná nebyla.
Na co já jsem zapoměl - zda necáká olej z motoru za chodu kontroloval fousáč jako první. Ťuknul jsem se do čela a zanadával si na mou děravou hlavu. Ruka mechnanikova od oleje byla

a to dosti. Nebýt tam víčko, olejové náplně v motoru dlouho moc nezůstane. V tu chvíli bylo jasné že motor má ze sebou víc než jen 116000km, fousáčův odhad byl o mnoho vyšší. Auto jsme zvedli. Protočily kola - ložiska ok, brzdy po výměně desek i koutoučů , silenbloky i tlumiče ok, čepy taky. Celkově nápravy vypadali dobře.
Kontrolujeme motor a mě něco káplo na ruku. A voda z tajícího sněho to nebyla. Bylo to lehce nažloutlé a mazlavé. Po chvíli hledání jsme únik našli - šlo o kapalinu z posilovače řízení přímo ze serva. Olejová vana taky netěsnila. Navíc nebyla origo a odrbané šrouby na ní hovořily o odbornosti opraváře. Motor byl utržený ze silenbloku. Výfuk byl taky po výměně a navíc svařovaný z několika kusů nejspíš doma na koleni... Poslední kapkou do poháru bylo zjištění že kastle byla rovnána na stolici. Odřené prahy od stolice byli dosti výmluvné. + Další drobnosti. Odhadní cena oprav cca 20 tis.
Po získání vyčerpávajících informací o autě jsem se rozhodl že takový střep nechci a nechal jsem ho jeho osudu. Prohlídka mě stála 237 Kč s DPH
Bazarník vysmátý jak sluníčko se mě ptá jak to dopadlo a hned na to dodal že určitě dobře. Jen jsem se uchechtl a nasedl na zpáteční cestu do bazaru. Bazarník mlčel a jel. Nedalo mi to a zeptal jsem se ho zda ví co prodává. Bazarník na mě nechápavě koukal.. Když jsem mu popsal výsledek prohlídky tvářil se zděšeně a hledal slova.. Načež povídá " Domluvíme nějakou slevu." To jsem se začal smát a konstatoval, že to mi musí zaplatit abych si takové auto vzal. Na to mi zděšeně povídá "Proč? Vždyť je krásný a v podstatě jediná závada je tekoucí servo."
Na tohle už jsem neměl odpověď.
Poděkoval jsem za ochotu a čas, řekl sbohem a odešel. Potom co jsem usednul do svého Focuse propuknul jsem v huronský smích a notnou chvíli mě nepřecházel.
DOUFÁM, ŽE TENTO MŮJ PŘÍBĚH DOTVOŘÍ OBRAZ O TOMTO BAZARU K DOKONALOSTI. Radím ruce pryč..