Stránka 1 z 2

Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 21:19
od misoo
Helou, zakladam toto vlakno v podstate z nudze, potrebujem helpnut. Ale do buducna sa moze hodit :wink:

Moja issue na dnes-zajtra :oops: :
Zajtra sme pozvali rodicov na obed a slubili sme steaky. Nakupil som hovadzie zadne a dnes som spravil testovaci steak a maso bolo sice chutne, ale dost hutne. Jeden som spravil medium a druhy medium well... No oba boli dost tvrde, trebalo ich dlho zut.
Postup : maso som nechal pol dna odlezat pri izbovej teplote, pred polozenim na velmi horucu suchu panvicu som ich ususil a jemne potrel olivovym olejom. Dal som im 3 - 4 min. z kazdej strany a po upeceni nechal par minut odlezat. Potom som ich osolil a okorenil. Myslim ze standardny postup co som pozeral na nete...

Takze chyba bude asi inde. Tipujem to na nekvalitne maso, predsa len prava svieckovica je to jedine na steaky... Este mi jeden kamos vravi ze to nemam robit na obyc. panvici, ale mam skusit steakovu (hrubsie dno a mriezky).

Co myslite, robili ste niekdo uz doma steaky ?
Vopred vdaka za pomoc !! :)

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 21:50
od Vitalish
Frantik jako specialista ještě nesype nápady a rady???? Já dělám steaky jedině na grilu a to nejlépe na šiškách... nezapomenutelný zážitek . Jinak se do vaření moc nehrabu, na všetko nám treba odborníkov..... :wink:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 21:58
od solfan
no co ja viem, tak na steaky by si uz ani nemal kupovat cerstve maso...mal by si si pri kupe skusit do neho otlacit prst, ak sa po odobrati prsta vrati do povodnej polohy, nie ja na steaky vhodne, ak tam ostane otlacok dlho, tak je ok...otakza je, kde to dovolia strkat prsty do masa :-D
ale ja som steaky este realne nerobil :-)

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 22:21
od kozlow
no, v každém případě bych ti doporučil to, co jsem ti již psal v SZ a v druhé řadě nakoupil špagety :D
to zvládneš :nazdravi: :mrgreen: pak dej vědět jak to dopadlo.

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 22:49
od misoo
jj dik, spagety to istia ! :lol:
a prsty strkat do masa mi asi nikde nedovolia :lol:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 23:05
od Marťas
Dovoli, ale jen v urcitych podnicich a za hodne €€€ :lol:

Frantik je expert na steaky, snad se objevi a zacne kazat :palec_nahoru:
Minuly vikend jsem jeho specialitku ochutnal a :gott:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 13.08.2011 23:15
od jimm
:totlsmile: :totlsmile: :totlsmile: co tady jsou za vlákna :mrgreen: takový sam doma :nazdravi:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 08:53
od misoo
chlapi dik za rady, dobre masiarstvo uz dnes nebude otvorene a kvalitne maso v tescu asi nekupim... tak idem do tych spagiet alebo fasirok :mrgreen:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 10:00
od djdekl
Základ je pořádný maso, vyzrálý (což je v CZ problém sehnat)... já používám maso z vysokýho roštěnce http://www.toppotraviny.cz/hovezi-maso-1/hovezi-rib-eye :perfect:


http://biofarma.cz/cz/vyzkum-clanky-pub ... ranim-masa

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 10:04
od jimm
Když už jsme u toho jídla,párky zásadně nekupujem v žádným tescu a jiným marketům ale jezdíme je nakupovat do německa,stojí stejně jako u nás a mají 80%vepřovýho masa,tam,kdyby strkali do uzenin ty kuřecí kůže jako u nás tak toho uzenáře zavřou :lol: Snad ještě globus má uzeniny dobrý,ale nejlepší je si sehnat svého uzenáře. :palec_nahoru:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 11:15
od misoo
djdekl : diky za info, supr clanok ! :palec_nahoru:
jimm : jo jo, parky to je klasika... :lol: tiez kupujeme parky u masiara, alebo v rakusku :palec_nahoru:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 11:28
od Ada
misoo píše:jj dik, spagety to istia ! :lol:
a prsty strkat do masa mi asi nikde nedovolia :lol:
Nejlepší na to jsou "roštěnky" ty Ti to dovolia :D :palec_nahoru:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 11:50
od kozlow
tak jak to dopadlo ?

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 13:43
od frantik.17
..jééé, ja se dostal (po včerejší noci) na net až teď :?

..jestli je to k něčemu platné tak na to co píšeš bych pár "tipů" měl...


...kvalita a úroveň grilování, grilovací párty, nespočívá jenom v kulinářském umění toho, co za grilem stojí, ale i jakostí masa, a jeho samotnou kvalitou. Né nadarmo se říká, že kvalitu poznáš podle její ceny. U masa to "většinou" je pravidlem....

..pokud bych griloval já pro své rodiče, a i přesto, že jsou ode mne zvyklí na nějakou tu úroveň gastronomie samotné, šel bych cestou klasiky.

Zastávám názor, že na maso nepatří nic jiného než kousek bylinky, drcený pepř, a olivový olej. Masu zůstane přirozená "máslová" chuť, a nepřebíjí jí žádná "pivní marináda". Podtext pak třeba ( v mém případě) dokreslí sůl " Maldon" která se dá sehnat v různém provedení ve velkých obchodních řetězcích. Není tak "agresivní" k masu a podtrhne jeho chuť tak, že grilování se tím okamžikem stává zážitkem.

Při výběru masa bych byl opatrný, znovu se vrátím k našim a ke klasice, krkovice, roštěná, ať už vysoká v podobě "Rib eye steaku" nebo nízká v podobě " New-york stripu" svíčková jako filet "Mignon", hovězí pupek jako "Flank steak", vepřová panenka, pečená do růžova, atd. vše "naloženo" jen se snítkou bylinky, drceného pepře, a oliv. oleje.

..to jak popisuješ, že maso bylo tuhé, přisuzuji, a v praxi se přisuzuje, věku býka nebo krávy, toho určitého výseku. Avšak pozor, některé masa, pokud jsou udělaná na Well Done, sou tuhá, a "žvejkací", to samé - příprava na styl "Raw", to je ještě méňě než "Rare"...vždy bude žvejkací :wink:

S pánví bych si nedělal hlavu, ale samozřejmě, že to bude vždycky lepší na steakové pánvi, nebo na lávovém grilu... :wink:

K samotnému nakládání sem skeptický. Maso si bere z "marinády" potřebné "chutě" první hodinu až dvě, podle pokojové teploty, a pak už jen marináda kazí maso jako celek. Vytékání krve do marinády a podobně marinádu kazí, a maso sní. Pokud je možnost, "naložit" maso se snítkou bylinky s kapkou oleje, a drceným pepřem, a zavakuovat.

...tím to se řídím já, jak v práci, tak i na soukromích gril. párty, a jak můžeš slyšet, zřejmě chutná :palec_nahoru:

...ať se grilovačka nebo co to budeš dělat vydaří, a dej vědět :palec_nahoru:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Napsal: 14.08.2011 15:17
od misoo
Ada: :mrgreen: :palec_nahoru:
Kozlow: dopadlo to tak, ze sme robili smazene kuracie rezne. vydarili sa, chrumkave a stavnate. varene zemiaky s pazitkou a uhorkovy salat, letna klasika. ako dezert tvarohova studena torta. na pitie zlaty bazant... moc si pochvalovali :palec_nahoru:
Frantik: moc diky za rady, tiez mam radsej maso s bilinkami ako kadejake marinady, aj ked nepohrdnem... :wink: co sa tyka steaku, tak pozeram ze najdolezitejsi je vyber masa. nabuduce nebudem asi nic riskovat a pojdem do svieckovice :wink: