Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Moderátor:Quickie
Uživatelský avatar
misoo
Test driver
Test driver
Příspěvky: 14839
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Bratislava SR
Kontaktovat uživatele:

Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od misoo » 13.08.2011 21:19

Helou, zakladam toto vlakno v podstate z nudze, potrebujem helpnut. Ale do buducna sa moze hodit :wink:

Moja issue na dnes-zajtra :oops: :
Zajtra sme pozvali rodicov na obed a slubili sme steaky. Nakupil som hovadzie zadne a dnes som spravil testovaci steak a maso bolo sice chutne, ale dost hutne. Jeden som spravil medium a druhy medium well... No oba boli dost tvrde, trebalo ich dlho zut.
Postup : maso som nechal pol dna odlezat pri izbovej teplote, pred polozenim na velmi horucu suchu panvicu som ich ususil a jemne potrel olivovym olejom. Dal som im 3 - 4 min. z kazdej strany a po upeceni nechal par minut odlezat. Potom som ich osolil a okorenil. Myslim ze standardny postup co som pozeral na nete...

Takze chyba bude asi inde. Tipujem to na nekvalitne maso, predsa len prava svieckovica je to jedine na steaky... Este mi jeden kamos vravi ze to nemam robit na obyc. panvici, ale mam skusit steakovu (hrubsie dno a mriezky).

Co myslite, robili ste niekdo uz doma steaky ?
Vopred vdaka za pomoc !! :)

Uživatelský avatar
Vitalish
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1131
Registrován: 22.04.2010 21:53
Bydliště: Pjaha

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od Vitalish » 13.08.2011 21:50

Frantik jako specialista ještě nesype nápady a rady???? Já dělám steaky jedině na grilu a to nejlépe na šiškách... nezapomenutelný zážitek . Jinak se do vaření moc nehrabu, na všetko nám treba odborníkov..... :wink:

Uživatelský avatar
solfan
Test driver
Test driver
Příspěvky: 2984
Registrován: 09.12.2008 10:01
Bydliště: Praha

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od solfan » 13.08.2011 21:58

no co ja viem, tak na steaky by si uz ani nemal kupovat cerstve maso...mal by si si pri kupe skusit do neho otlacit prst, ak sa po odobrati prsta vrati do povodnej polohy, nie ja na steaky vhodne, ak tam ostane otlacok dlho, tak je ok...otakza je, kde to dovolia strkat prsty do masa :-D
ale ja som steaky este realne nerobil :-)
Focus II, 1.8i, 2010
Focus I 3D, 1.6i, 2003
Mondeo Mk4, 2.0 TDCi, 2011, automat
Ford Focus Kombi II, 1.6i, 2009, automat
Obrázek
Focus Kombi II, 1.8 TDCi, 2005,
Obrázek

Uživatelský avatar
kozlow
.
.
Příspěvky: 7034
Registrován: 20.06.2010 13:11
Bydliště: www.st-rs.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od kozlow » 13.08.2011 22:21

no, v každém případě bych ti doporučil to, co jsem ti již psal v SZ a v druhé řadě nakoupil špagety :D
to zvládneš :nazdravi: :mrgreen: pak dej vědět jak to dopadlo.

Uživatelský avatar
misoo
Test driver
Test driver
Příspěvky: 14839
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Bratislava SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od misoo » 13.08.2011 22:49

jj dik, spagety to istia ! :lol:
a prsty strkat do masa mi asi nikde nedovolia :lol:

Uživatelský avatar
Marťas
Test driver
Test driver
Příspěvky: 9172
Registrován: 13.04.2008 12:50
Bydliště: Edinburgh / Havířov

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od Marťas » 13.08.2011 23:05

Dovoli, ale jen v urcitych podnicich a za hodne €€€ :lol:

Frantik je expert na steaky, snad se objevi a zacne kazat :palec_nahoru:
Minuly vikend jsem jeho specialitku ochutnal a :gott:
Obrázek
Byl : Focus ST2 - 213kW
Byl : Freelander 2 S - 118kW
Byl : Fiesta Mk7 - 60kW
Je : Vauxhall Corsa VXR - 141kW
Je : Suzuki SV650 - 55kW
Je : BMW 520D - 128kW


...uz nic nedovolene neprodavam :P

Uživatelský avatar
jimm
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1612
Registrován: 08.04.2011 14:12
Bydliště: Teplice

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od jimm » 13.08.2011 23:15

:totlsmile: :totlsmile: :totlsmile: co tady jsou za vlákna :mrgreen: takový sam doma :nazdravi:
ford mondeo 1.8 92kw lpg elpigaz r.v.2001 https://www.lpg.cz/main/

Uživatelský avatar
misoo
Test driver
Test driver
Příspěvky: 14839
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Bratislava SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od misoo » 14.08.2011 08:53

chlapi dik za rady, dobre masiarstvo uz dnes nebude otvorene a kvalitne maso v tescu asi nekupim... tak idem do tych spagiet alebo fasirok :mrgreen:

Uživatelský avatar
djdekl
Test driver
Test driver
Příspěvky: 4032
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od djdekl » 14.08.2011 10:00

Základ je pořádný maso, vyzrálý (což je v CZ problém sehnat)... já používám maso z vysokýho roštěnce http://www.toppotraviny.cz/hovezi-maso-1/hovezi-rib-eye :perfect:


http://biofarma.cz/cz/vyzkum-clanky-pub ... ranim-masa

Uživatelský avatar
jimm
Zkušený
Zkušený
Příspěvky: 1612
Registrován: 08.04.2011 14:12
Bydliště: Teplice

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od jimm » 14.08.2011 10:04

Když už jsme u toho jídla,párky zásadně nekupujem v žádným tescu a jiným marketům ale jezdíme je nakupovat do německa,stojí stejně jako u nás a mají 80%vepřovýho masa,tam,kdyby strkali do uzenin ty kuřecí kůže jako u nás tak toho uzenáře zavřou :lol: Snad ještě globus má uzeniny dobrý,ale nejlepší je si sehnat svého uzenáře. :palec_nahoru:
Naposledy upravil(a) jimm dne 14.08.2011 16:42, celkem upraveno 1 x.
ford mondeo 1.8 92kw lpg elpigaz r.v.2001 https://www.lpg.cz/main/

Uživatelský avatar
misoo
Test driver
Test driver
Příspěvky: 14839
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Bratislava SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od misoo » 14.08.2011 11:15

djdekl : diky za info, supr clanok ! :palec_nahoru:
jimm : jo jo, parky to je klasika... :lol: tiez kupujeme parky u masiara, alebo v rakusku :palec_nahoru:

Uživatelský avatar
Ada
Test driver
Test driver
Příspěvky: 2295
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Přibram okres Příbram
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od Ada » 14.08.2011 11:28

misoo píše:jj dik, spagety to istia ! :lol:
a prsty strkat do masa mi asi nikde nedovolia :lol:
Nejlepší na to jsou "roštěnky" ty Ti to dovolia :D :palec_nahoru:
Obrázek

Focus ll,3 Dv.HB,Zetec 1.6,BlueJeans color 04.2006

"Když nejde o život,tak jde o hovno"

Uživatelský avatar
kozlow
.
.
Příspěvky: 7034
Registrován: 20.06.2010 13:11
Bydliště: www.st-rs.cz
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od kozlow » 14.08.2011 11:50

tak jak to dopadlo ?

frantik.17
.
.
Příspěvky: 8183
Registrován: 26.01.2009 22:18
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od frantik.17 » 14.08.2011 13:43

..jééé, ja se dostal (po včerejší noci) na net až teď :?

..jestli je to k něčemu platné tak na to co píšeš bych pár "tipů" měl...


...kvalita a úroveň grilování, grilovací párty, nespočívá jenom v kulinářském umění toho, co za grilem stojí, ale i jakostí masa, a jeho samotnou kvalitou. Né nadarmo se říká, že kvalitu poznáš podle její ceny. U masa to "většinou" je pravidlem....

..pokud bych griloval já pro své rodiče, a i přesto, že jsou ode mne zvyklí na nějakou tu úroveň gastronomie samotné, šel bych cestou klasiky.

Zastávám názor, že na maso nepatří nic jiného než kousek bylinky, drcený pepř, a olivový olej. Masu zůstane přirozená "máslová" chuť, a nepřebíjí jí žádná "pivní marináda". Podtext pak třeba ( v mém případě) dokreslí sůl " Maldon" která se dá sehnat v různém provedení ve velkých obchodních řetězcích. Není tak "agresivní" k masu a podtrhne jeho chuť tak, že grilování se tím okamžikem stává zážitkem.

Při výběru masa bych byl opatrný, znovu se vrátím k našim a ke klasice, krkovice, roštěná, ať už vysoká v podobě "Rib eye steaku" nebo nízká v podobě " New-york stripu" svíčková jako filet "Mignon", hovězí pupek jako "Flank steak", vepřová panenka, pečená do růžova, atd. vše "naloženo" jen se snítkou bylinky, drceného pepře, a oliv. oleje.

..to jak popisuješ, že maso bylo tuhé, přisuzuji, a v praxi se přisuzuje, věku býka nebo krávy, toho určitého výseku. Avšak pozor, některé masa, pokud jsou udělaná na Well Done, sou tuhá, a "žvejkací", to samé - příprava na styl "Raw", to je ještě méňě než "Rare"...vždy bude žvejkací :wink:

S pánví bych si nedělal hlavu, ale samozřejmě, že to bude vždycky lepší na steakové pánvi, nebo na lávovém grilu... :wink:

K samotnému nakládání sem skeptický. Maso si bere z "marinády" potřebné "chutě" první hodinu až dvě, podle pokojové teploty, a pak už jen marináda kazí maso jako celek. Vytékání krve do marinády a podobně marinádu kazí, a maso sní. Pokud je možnost, "naložit" maso se snítkou bylinky s kapkou oleje, a drceným pepřem, a zavakuovat.

...tím to se řídím já, jak v práci, tak i na soukromích gril. párty, a jak můžeš slyšet, zřejmě chutná :palec_nahoru:

...ať se grilovačka nebo co to budeš dělat vydaří, a dej vědět :palec_nahoru:
ST 340 by DreamScience ( 343PS 242kW 547Nm )
EX: Mondeo Mk4 Titanium S

Uživatelský avatar
misoo
Test driver
Test driver
Příspěvky: 14839
Registrován: 02.02.2008 03:18
Bydliště: Bratislava SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Steak - kde robia naj, zazitky, vlastne recepty...

Příspěvek od misoo » 14.08.2011 15:17

Ada: :mrgreen: :palec_nahoru:
Kozlow: dopadlo to tak, ze sme robili smazene kuracie rezne. vydarili sa, chrumkave a stavnate. varene zemiaky s pazitkou a uhorkovy salat, letna klasika. ako dezert tvarohova studena torta. na pitie zlaty bazant... moc si pochvalovali :palec_nahoru:
Frantik: moc diky za rady, tiez mam radsej maso s bilinkami ako kadejake marinady, aj ked nepohrdnem... :wink: co sa tyka steaku, tak pozeram ze najdolezitejsi je vyber masa. nabuduce nebudem asi nic riskovat a pojdem do svieckovice :wink:

Odpovědět

Zpět na „.. aneb co nelze nikam zařadit“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů