Příspěvek
od Mirek_z_lbc » 18.08.2009 22:57
Zdravím, též mám problém s kontrolkou dobíjení - již 2. rok. Rozsvítí se a většinou ji pak doprovodí kontrolka ABS a brzd, ojediněle blikla i lambda sonda. Pokud vypnu motor a nastartuji znovu jedu dál. Někdy mi to při ranní cestě do práce 40 km udělá 2x. Když jsem to měl před 2 roky v ne Ford servisu, tak mi zkontroloval (očistil, utáhl) kabely od alternátoru k baterce a proměřil napětí, alternátor prý dobrý. Pak mi to stejně bliklo, když jsem jel ze servisu, ale poté dlouho nic (3/4 roku). Následně mi tam našel uhnilé kontakty u kabelů u alternátoru, opravil a nechal proměřit cca. 40 minut - napětí v pořádku. Pak to zase chvilku svítilo cca. 1 týden a pak rok klid. Až před týdnem to samé. Na diagnostice v ne Ford servisu zjistil podpětí, vymazal registr závad a domluvili jsme se na mechanické kontrole za 3 dny - zjistit zda to je kabely či alternátorem. Bohužel po vymazání chyb se kontrolka již nerozsvítila a při kontrole nic špatného nezjistil. Zajímavé je, že jsem měl vyndanou baterii asi 2h jak to začalo před týdnem blbnout a pak to blblo dál - měl jsem na mysli kdyby to bylo řídící jednotkou a nějakou kumulací chyb, jak to teď po vymazání chyb přestalo. Tak budu čekat až to začne znovu. Baterie je pořád dobrá (3 roky), tak nevím proč se toto stává - altík dobíjí. Denně jezdím 80km, tak ji zřejmě i přes to vypínání stíhá nabíjet. Je možné, aby to bylo alternátorem a blblo to takto nahodile s prodlevou více jak půl roku? Vymazání registru chyb zatím pomohlo..., ale když jsem měl vyndanou baterku, tak se registr chyb taky vymazal, ale kontrolka se rozsvěcela dál. Omlouvám se za dlouhý text. Uvítám každý komentář. Díky. PS: stalo se mi minulý týden i to, že když svítila kontrolka dobíjení a parkoval jsem a točil volant na doraz doprava tak se rozsvítili i ABS+brzda, když jsem vrátil volant na rovně, tak přestaly. Zkusil jsem to ještě jednou se stejným výsledkem.
Ford Focus Combi 1.8 TDDi 7/1999, 66kW, Ghia, silver