Palec4 píše:niekde som cital a tusim ze aj niekto ma motor s predhrevom ci s cim to,ford to vyrabal pre krajiny ktore su podstatne vysie na sever,skuste hladat.myslim ze diesle celkovo maju v tuhej zime vacsi problem,ja nakopnem auto sice na prvy krat ale dlhsie toci kym chyti

Takže se do diskuse přidám i já. Jelikož jsem tu asi jediný kdo má nezávislé topení nebudu se se vychvalovat jak startuju tzv. na první brnknutí. Ale je to fakt dobrá věc a pokud si vzpomínám byl to hlavní důod koupě právě tohodle Focusu (manželka chtěla červenou barvu

). Ale i přesto leju celoročně do nafty aditivum viz odkaz. Je to znát i na výkonu. Koneckonců nádrž mi Webasto neohřeje

.
Kód: Vybrat vše
http://universalshop.cz/product_info.php/cPath/21_34_90/products_id/186
Myslím že na zimní starty má největší vliv opotřebení motoru. Nižší kompres = nižší teplota ve válcích při prvním protočení. Ale to my majitelé vozů s druhé ruky už neovlivníme. Měl jsem Mondeo s motorizací 1,8 TD a v létě chytalo okamžitě. Jakmile však klesla teplota na nulu tak byl konec a nepomohly ani nové žhavičky. Najeto mělo více jak 300tis. Při dnešních mrazech bych neměl šanci nastartovat.
Teď mám na Focusu najeto něco přes 82tis. a myslím že to odpovídá stavu. Sestra si teď pořídila TDDi z bazaru dovoz prý Itálie a už má taky problémy se startem. Najeto údajně 145tis.
Další nekonečná diskuse by mohla být o tom že TDCi je konstruován především na emise a úsporu paliva. Mrazy mu absolutně nedělají dobře. To můžu potvrdit u zbrusu nového traktoru John Deere s Common rail vstřikováním. V -12 chytá na potřetí a obtížně s černým dýmem nabíhá. A to má objem někde kolem 6litrů. Některé modely se ani nerozjedou dokud se nezahřeje olej v převodovce

. Prostě je to velice citlivý motor a proto jak je geniální zasloužil by si asi teplou garáž. TDCi kupovat z druhé ruky je sázka do loterie. Ne každý bude spokojený a ne každý si bude značku Ford pochvalovat. Ale kdo má štěstí ten na Ford nedá dopustit. Auto mám už rok a za tu dobu jsem do oprav strčil více jak 10tis. a přesto si nemyslím že to byla špatná volba.
Chtěl jsem jeno říct že pokud kupovat ojetý diesel tak určitě né bazar, ale radši si připlatit a nechat si dovézt z DE s veškerou servisní dokumentací a s poctivými km. Našel jsem tady u nás člověka co pro tyhle auta jezdí aby si přivydělal a nechal mě jet s ním. Jeli jsme sice přes 1000km daleko a ani jeden neuměli německy

ale vyplatilo se.