Brzdy
- MartinXPV
- Nováček
Re: Brzdy
Diky
Takže touto sadou se dájí odstranit obě tebou popsané závady nebo jen ty tyčky a pokud by to bylo vydřené v brzdiči tak jej vyměnit celý? Je k výměně třeba nějakého zvláštního aparátu nebo se dá zvládnout na koleně se základním nářadím? (pokud by to bylo jenom povolit vyměnit našroubovat)

- petulak
- Test driver
Chce to fotku.Honza81 píše:Chlapi,mám problém,dneska jsem dělal přední brzdy a na jednom kole my nechce dosednou to zajištovací péro do drážek a destička my nedosedá do horní drážky je tam tak 1-2 mm mezera.Nevíte co s tím??
FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
- Wincenzou
- Pokročilý
Zdar, mám ted stejný problém s brzdama, že se zasekávají a nechtějí se vracet což způsobuje zahřívání destiček a kotouče.
Chtěl jsem se zeptat, když to budou ty vodící válečky pod prachovkama a bude tam jen špína a ostatní věci v pořádku, čím to namazat?
1) vazelína ( prostě nějaký tuk )
2) měděná pasta
Díky za odpověď.
Chtěl jsem se zeptat, když to budou ty vodící válečky pod prachovkama a bude tam jen špína a ostatní věci v pořádku, čím to namazat?
1) vazelína ( prostě nějaký tuk )
2) měděná pasta
Díky za odpověď.
- Wincenzou
- Pokročilý
Takže ohledně mých brzd.
Sundal jsem vše co se dalo, obložení atd. a zjistil jsem, že jeden pístek se prostě nezasouvá.
Koupil jsem opravnou sadu + nový hadičky.
Vím, že problém je v tom pístku, je potřeba asi trochu vyleštit atd.
Takže sundat to velký těsnění a pak tam dát nový.
Má s tím někdo zkušenosti? Dá se to udělat doma? Jde o to, že ten pístek není ani moc vytlačený, takže ani nevím jak ho vytlačit. Takže přemýšlím o servisu.
Ale důležitější otázka.
Jedna destička na jedný straně auta je více opotřebovaná než destička na pravý straně auta (asi tak o 1mm) . Jak je to velký problém?
Destičky jsou starý tak cca 3/4 roku, takže nechci kupovat nový.
Díky Vám za rady.
Sundal jsem vše co se dalo, obložení atd. a zjistil jsem, že jeden pístek se prostě nezasouvá.
Má s tím někdo zkušenosti? Dá se to udělat doma? Jde o to, že ten pístek není ani moc vytlačený, takže ani nevím jak ho vytlačit. Takže přemýšlím o servisu.
Ale důležitější otázka.
Jedna destička na jedný straně auta je více opotřebovaná než destička na pravý straně auta (asi tak o 1mm) . Jak je to velký problém?
Díky Vám za rady.
- Jardak
- Test driver
Pístek vytlačíš tak,že budeš šlapat na pedál.Pokud prachovka není poškozena,tak bych pístek z třmenu nevyndaval,jenom bych ho vytlačil nadzved prachovku a namazal mazivem k tomu určeným a párkrát ho zatlačit a vyšlapat.
Pokud je prachovka poškozená musíš pístek vyšlapat úplně.Potom je třeba zmáčknout hadičku a odšroubovat třmen z hadičky.Bacha ať nezavzdušníš hlavní brzdový válec a hlavně ABS jednotku.Pokud nemáš čím hadičku zmáčknout dej igelitový sáček přes nádržku na brzd kapalinu a utáhni víčko.Všechno vyčistíš,vyměníš čtyřhraný kroužek.Přes dno pístku nasadíš prachovku tak aby konec,který je ve třmenu dno trochu přesahoval.Pístek natlačíš do třmenu,dáváš pozor aby prachovka pěkně sedla do drážky - tato část vyžaduje trpělivost,málo kdy se to povede na první pokus.Je samozřejmě třeba pístek a dutinu manazat brzd. kapalinou.Prostor pod prachovkou je třeba namazat mazivem k tomu určeným,kapalina nestačí - po čase by to zase zarezlo.
Po montáži do auta je to třeba ovzdušnit.
Opotřebení rozdílný o 1 mm nehraje roli,pokud vše chodí jak má.
P.S. jedná se doufám o přední brzdy.
Pokud je prachovka poškozená musíš pístek vyšlapat úplně.Potom je třeba zmáčknout hadičku a odšroubovat třmen z hadičky.Bacha ať nezavzdušníš hlavní brzdový válec a hlavně ABS jednotku.Pokud nemáš čím hadičku zmáčknout dej igelitový sáček přes nádržku na brzd kapalinu a utáhni víčko.Všechno vyčistíš,vyměníš čtyřhraný kroužek.Přes dno pístku nasadíš prachovku tak aby konec,který je ve třmenu dno trochu přesahoval.Pístek natlačíš do třmenu,dáváš pozor aby prachovka pěkně sedla do drážky - tato část vyžaduje trpělivost,málo kdy se to povede na první pokus.Je samozřejmě třeba pístek a dutinu manazat brzd. kapalinou.Prostor pod prachovkou je třeba namazat mazivem k tomu určeným,kapalina nestačí - po čase by to zase zarezlo.
Po montáži do auta je to třeba ovzdušnit.
Opotřebení rozdílný o 1 mm nehraje roli,pokud vše chodí jak má.
P.S. jedná se doufám o přední brzdy.
je: Rapid 1,6 TDI 85 kW 2015, Fabia kombi 1,4 TDI 70 kW 2008
byl: Focus kombi 1,8 TDCi 74 kW 2002,
- Jardak
- Test driver
Tohle mazadlo používám na pohyblivé díly brzd.Máznu s tím i nový brzd válečky pod prachovku,většinou to bývá suchý.
- petulak
- Test driver
Á-pan puntičkářWincenzou píše:Takže ohledně mých brzd.
Ale důležitější otázka.
Díky Vám za rady.

FF-1.8-16V-ZETEC-E, SPORT-hatchback
- Wincenzou
- Pokročilý

takže další otázka...sundal jsem komplet třmeny z předku...a byl jsem tak neuvěřitelně šikovný že mi vytekla brzdovka tak, že když je tam dám znova ty třmeny pístky se ani nehnou

dále se chci zeptat jestli už mám i zavzdušněné ABS

Díky za vaší trpělivost.
- Jardak
- Test driver
Takovej dotaz: chtěl jsi návod jak rozebrat brzdové třmeny,já jsem ti ho napsal,včetně toho na co si dát pozor aby se nezavzdušnila brzd. pumpa a tím i jednotka ABS. PŘEČETL JSI SI TO VŮBEC
Pístky dostaneš ven tak,že je dáš zpět na auto odvzdušníš a pak je vyšlapeš.Další možnost je ta,že do třmenu napojíš mazací lis na mazání např. podvozku,myslím,že když sundáš koncovku z hadičky,tak závit bude stejný jako ve třmenu (M 10x1) a budeš tak dlouho pumpovat až pístek vytlačíš.Při použití tohoto způsobu musíš třmen perfektně vymýt od vazelíny např čističem brzd a vyměnit gumový díly (vazelína gumu naruší).
Problém asi bude ovzdušnit jednotku ABS po zpětný montáži,bude k tomu asi třeba diagnostika kde se spustí příslušný úkon.Osobně bych to zkusil ovzdušnit normálním způsobem a pokud bych měl pochypnosti o funkci brzd zajel bych do servisu na ovzdušnění.

Pístky dostaneš ven tak,že je dáš zpět na auto odvzdušníš a pak je vyšlapeš.Další možnost je ta,že do třmenu napojíš mazací lis na mazání např. podvozku,myslím,že když sundáš koncovku z hadičky,tak závit bude stejný jako ve třmenu (M 10x1) a budeš tak dlouho pumpovat až pístek vytlačíš.Při použití tohoto způsobu musíš třmen perfektně vymýt od vazelíny např čističem brzd a vyměnit gumový díly (vazelína gumu naruší).
Problém asi bude ovzdušnit jednotku ABS po zpětný montáži,bude k tomu asi třeba diagnostika kde se spustí příslušný úkon.Osobně bych to zkusil ovzdušnit normálním způsobem a pokud bych měl pochypnosti o funkci brzd zajel bych do servisu na ovzdušnění.
- Wincenzou
- Pokročilý