Stavba domu - z coho?
- stigi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba domu - z coho?
ano, koncime, stejne tady nikdo nema vecne, podlozene, argumenty a tento styl diskuze me opravdu nezajima... kazdopadne doporucuju obratit se na jine fora s touto problematikou (Living, TZB-info apod.) a omlouvam se mortimerkovi za zbytecne zaplneni vlakna, sorac
- Damon
- Test driver
No pěkně se to tu rozjelo. Upřímně mě osobně takové věci moc zajímají proto bych rád poprosil Mortimerka ať se vyjádří jak to chce dál,pokud jen osobně tak končíme s pokecem kolem aby jsme mu to v tom nedělali bordel a založíme nové téma o stavbě domů a pokud mu to neva můžeme pokračovat.
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999
- mortimerko
- Junior
No, takze mne ide hlavne o to, aby to nebolo drahe, aby sa z toho dalo stavat svojpomocne, aby to malo dobre tepelno-izolacne vlastnosti. Vsetky tie cisla mi nic nehovoria, ja som v tomto laik.. neviem, co je lambda, napriklad stale neviem, ci je rozumnejsie stavat z tensieho muriva a zateplovat alebo hrubsi mur bez zateplenia.. logicky mi vyplyva, ze rychlejsie to bude z hrubsieho bez zateplovania... mozno aj lacnejsie, kedze na zateplovanie treba dalsi material a hlavne dalsich majstrov..
takisto by som nechcel ani ziadne "alternativne" sposoby ako sendvicove murivo, zelezobetonove konstrukcie alebo drevodom. a uz duplom nie kombinaciu viacerych systemov.. mam skusenosti teraz z domu, ze ked sme vymenili okna, tak nam dom skoro splesnivel.. resp. hore veniec, lebo ten bol z betonu a steny su z kvadru (taky ten porobeton z minulosti..
)
Cize ako tak na to pozeram, co som si sem napisal, tak asi mi z toho vychadza nejaky ten porobeton.. lebo tam su komplexne systemy aj so stropmi a prekladmi a vencami.. teda.. ma take nieco aj tehla?
lebo ked to zhrniem suma sumarum, co som si precital aj na diskusiach, tak je to fakt ze 100 ludi - 100 chuti... a nenajde sa clovek, ktory by staval rovnako ako niekto iny..
A to o tom sikovnom architektovi, urcite niekde nejaky existuje, ale pri mojom stasti ja z 10 architektov narazim na 10 "podnikatelov", ktorym nezalezi na vyzore ale na svojej vlastnej plnej penazenke..
Zhrnutie: tak ste mi poradili tak, ze sa mam rozhodnut sam..
ale dali ste mi informacie, ktore som samozrejme zvazil... aaaale nakoniec aj tak mam tendenciu stavat to z porobetonu, hlavne kvoli tej lahkej praci... Znamy mal za vikend postavene mury.. (ked som hovoril o svojpomocnosti, nechcel som to stavat sam, ale by som len pomahal niekomu, kto s tym uz prax ma..
)
Koniec koncov, toto nie je rozhodnutie, ktore spravim za tyzden a sam.. to sa este musim poradit so zenou, nechcem predsa, aby som niesol vinu za to rozhodnutie, v pripade ze by bolo zle, len ja sam..
takisto by som nechcel ani ziadne "alternativne" sposoby ako sendvicove murivo, zelezobetonove konstrukcie alebo drevodom. a uz duplom nie kombinaciu viacerych systemov.. mam skusenosti teraz z domu, ze ked sme vymenili okna, tak nam dom skoro splesnivel.. resp. hore veniec, lebo ten bol z betonu a steny su z kvadru (taky ten porobeton z minulosti..

Cize ako tak na to pozeram, co som si sem napisal, tak asi mi z toho vychadza nejaky ten porobeton.. lebo tam su komplexne systemy aj so stropmi a prekladmi a vencami.. teda.. ma take nieco aj tehla?
lebo ked to zhrniem suma sumarum, co som si precital aj na diskusiach, tak je to fakt ze 100 ludi - 100 chuti... a nenajde sa clovek, ktory by staval rovnako ako niekto iny..

A to o tom sikovnom architektovi, urcite niekde nejaky existuje, ale pri mojom stasti ja z 10 architektov narazim na 10 "podnikatelov", ktorym nezalezi na vyzore ale na svojej vlastnej plnej penazenke..
Zhrnutie: tak ste mi poradili tak, ze sa mam rozhodnut sam..

Koniec koncov, toto nie je rozhodnutie, ktore spravim za tyzden a sam.. to sa este musim poradit so zenou, nechcem predsa, aby som niesol vinu za to rozhodnutie, v pripade ze by bolo zle, len ja sam..

- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
musis si zvolit nejaky postup , cemu das prednost ,co je podminka co neni v navaznosti trba na cenu nutne . uz jsem toho par postavil a muzu za sebe rict kazda profese ma svoje figle , datm ti par prikladů :
okna - rikal jsem si ze na tom nic neni , za den jsem namontoval asi 4 okna , vse jsem daval do vahy snazil se byt peclivý , kdyz mi prisly namontovat terasovy dvere (cca 250cm delka ) tak jsem jim to ukazoval a oni ze to mam spatne , ze pri otevreni ze samy otiraji - rikam co s tim ze to mam vse jak ma byt a on ze to trochu jakoby podrazi a ja ze to nebude ve váze a on ze milimetr nikdo nepozna a to okno zustane kde se otevre . a kdyz jsem rikal ze jsem to delal tri dni tak se smaly ze oni by to mely za pul dne .
podlahy - nechal jsem je delat zedniky co mi zdili -stal jsem za nim kdyz delal koupelnu a ptal jestli je to ve váze , on ze jo , pak sli delat garaz , kdyz delaly sterku tak rikam ze to je nejak rídké on ze ne ze to tak má byt ,kdyz se mi po cca 2 tydnech zacala loupat podlaha tak jsem se modlil na koupelnu a kdyz jsem daval skrinku tak aby byla u zdi tak vzadu neni zadna nozicka (cca 2mm tl.) a tu zezadu jsem dal dopredu .
takze jsem podlahy nechal delat na dilne firmu a mely to hotove za den .
strecha - na baraku mi delala strechu firma a pak na popud statika to jina firma musela predelat . na dilne jsem si pokladal sam , pak jsem vzal jednoho kluka co dela strechy a to co ja delal skoro den (1/4 strechy ) tak zbytek on se mnou udelal za den a dalsi den to zarezal . zase to bylo figlech - brnkani a o stylu (nez jsem se naucil hazet tak jsem si toho vyslechl . )
a nakonec ted mi delaly zamkovou , udelal jsem jen pripravne práce , sem tam neco prinest nebo rozebrat ale kladeni , sterk a vse kolem jsem nechal na nich , nehlede na to ze ja jsem si delal svoji praci a oni taky , a samozrejme mely nekoho k sobe sekterým byly sehrany a odsejpalo to .
a kdyz jsem to videl i u zedniku kdyz jeden jen rezal ( ytong jde velni dobre ) a míchal lepidlo a 2 zednici zdili a byli sehrany , tak nevim cim bych jim pomahal . ale to zalezi na tom jak se domluvis .
ke stylu baraku - asi bych volil bungalov - viz vysvetleni od ybuby .
a material - spocitat co vyjde lepe - ale nebrat jen cenu materialu ale i práce protoze na cervene neni treba tolik presnost (dorovna to omitka ) a tudiz se s tim nemusi tolik srat , kdezto bile je potreba vetsi presnost a tim se to protahne ale zase se usetri cas na omitkach . kazde ma pro a proti .
okna - rikal jsem si ze na tom nic neni , za den jsem namontoval asi 4 okna , vse jsem daval do vahy snazil se byt peclivý , kdyz mi prisly namontovat terasovy dvere (cca 250cm delka ) tak jsem jim to ukazoval a oni ze to mam spatne , ze pri otevreni ze samy otiraji - rikam co s tim ze to mam vse jak ma byt a on ze to trochu jakoby podrazi a ja ze to nebude ve váze a on ze milimetr nikdo nepozna a to okno zustane kde se otevre . a kdyz jsem rikal ze jsem to delal tri dni tak se smaly ze oni by to mely za pul dne .
podlahy - nechal jsem je delat zedniky co mi zdili -stal jsem za nim kdyz delal koupelnu a ptal jestli je to ve váze , on ze jo , pak sli delat garaz , kdyz delaly sterku tak rikam ze to je nejak rídké on ze ne ze to tak má byt ,kdyz se mi po cca 2 tydnech zacala loupat podlaha tak jsem se modlil na koupelnu a kdyz jsem daval skrinku tak aby byla u zdi tak vzadu neni zadna nozicka (cca 2mm tl.) a tu zezadu jsem dal dopredu .
takze jsem podlahy nechal delat na dilne firmu a mely to hotove za den .
strecha - na baraku mi delala strechu firma a pak na popud statika to jina firma musela predelat . na dilne jsem si pokladal sam , pak jsem vzal jednoho kluka co dela strechy a to co ja delal skoro den (1/4 strechy ) tak zbytek on se mnou udelal za den a dalsi den to zarezal . zase to bylo figlech - brnkani a o stylu (nez jsem se naucil hazet tak jsem si toho vyslechl . )
a nakonec ted mi delaly zamkovou , udelal jsem jen pripravne práce , sem tam neco prinest nebo rozebrat ale kladeni , sterk a vse kolem jsem nechal na nich , nehlede na to ze ja jsem si delal svoji praci a oni taky , a samozrejme mely nekoho k sobe sekterým byly sehrany a odsejpalo to .
a kdyz jsem to videl i u zedniku kdyz jeden jen rezal ( ytong jde velni dobre ) a míchal lepidlo a 2 zednici zdili a byli sehrany , tak nevim cim bych jim pomahal . ale to zalezi na tom jak se domluvis .
ke stylu baraku - asi bych volil bungalov - viz vysvetleni od ybuby .
a material - spocitat co vyjde lepe - ale nebrat jen cenu materialu ale i práce protoze na cervene neni treba tolik presnost (dorovna to omitka ) a tudiz se s tim nemusi tolik srat , kdezto bile je potreba vetsi presnost a tim se to protahne ale zase se usetri cas na omitkach . kazde ma pro a proti .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
- mortimerko
- Junior
to s tymi figlami, tak o tom nie je ziadna debata..
to vidim sam na sebe, ako sadrokartonujem v pivnici a po odrobeni cca 50 m2 by som sa s tym nebal uz vyjst ani na zmesky povrch a ist minimalne na 1. poschodie..
takisto sme so svokrom robili aj pristresok, kde zo zaciatku som si nevedel ani predstavit, ako ma praca na tom vyzerat a nakoniec sme spravili zahradny altanok cca 5 x 4 m so skridlovou strechou, krbom a barom..
akoze nie som ale az taky zrucny a hlavne to nie je moja pracovna napln, ja to mam skor ako hobby..
takze zacinalo to takto:
http://www.blue-m.sk/old/pristresok/
a doslo to az k tomuto..
http://www.blue-m.sk/old/altanok/ + pokracovanie
http://www.blue-m.sk/old/betonovanie/ + pokracovanie
http://www.blue-m.sk/old/barovy/
a to sadrokartonovanie:
http://www.blue-m.sk/old/pivnica01/
http://www.blue-m.sk/old/pivnica02/
http://www.blue-m.sk/old/pivnica03/
Samozrejme, nehovorim, ze chcem takto svojpomocne stavat cely dom, to by som bol iny blazon..
ale urcite veci by som si tam chcel robit sam, zvlast, ked sa neponahlam na dostavbu, kedze byvanie mam ako tak vyriesene a stahovat sa nemusim, ale chcem.. 

takze zacinalo to takto:
http://www.blue-m.sk/old/pristresok/
a doslo to az k tomuto..

http://www.blue-m.sk/old/altanok/ + pokracovanie
http://www.blue-m.sk/old/betonovanie/ + pokracovanie
http://www.blue-m.sk/old/barovy/
a to sadrokartonovanie:
http://www.blue-m.sk/old/pivnica01/
http://www.blue-m.sk/old/pivnica02/
http://www.blue-m.sk/old/pivnica03/
Samozrejme, nehovorim, ze chcem takto svojpomocne stavat cely dom, to by som bol iny blazon..

- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
nevim jestli je to fotkou ale jsou tam videt spoje , a dalsi vec , nikdy byl nemela jit sadra na drevo .
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
- madbugie
- Zkušený
foki sadrokarton moze ist na drevenne laty ale musia byt vysusene, aby tolko uz nepracovali... teda pokial sa bavime o pivnici myslim ze im to staci, nemusia hned kupovat drahe CDcka ked im zostala hromada krovovych lat... 
tie spoje skor vidis kvoli blesku ten vzdy presvetli farbu, mozno v reale to vidiet nebude pri beznom osvetleni...
teraz som debatoval s kolegom a on stavia s presných rezaných cervených tehál Wienerberger tusim cize vyuzije vyhodu pevnej tehly a presnost z porobetonov cize ma sice drahsiu tehlu ale zasa pouzije vyrazne menej malty a nasledne omietky atd... cize aj takto to ide...
ok prizemny bungalov moze byt ale urcite treba spravit trosku vyssie podkrovie aby sa tam aspon dala uskladnit kopa vecí bez buchania hlavy...
verte ze uloznych priestorov nie je nikdy dost... a ja si stale nemozem pomoct ale tych 5 radov tehiel za ktore ziskam druhe poschodie je velmi mala investicia navyse ale uzitna plocha bude raz taka... a kludne moze byt podkrovie dlhu dobu nevyuzite, nedostavane (aj my sme ho tak 4 roky mali) a potom ked bude treba (viete deti dorastú budú mat frajerov neskor aj vnucence... kam to vsetko na vikend natrepat...)... treba uvazovat aj par (myslim 20) rokov dopredu, teraz su detvaky este male ale tiez budu chciet mat sukromie...
a clovek nikdy nevie co sa v buducnosti stane...

tie spoje skor vidis kvoli blesku ten vzdy presvetli farbu, mozno v reale to vidiet nebude pri beznom osvetleni...
teraz som debatoval s kolegom a on stavia s presných rezaných cervených tehál Wienerberger tusim cize vyuzije vyhodu pevnej tehly a presnost z porobetonov cize ma sice drahsiu tehlu ale zasa pouzije vyrazne menej malty a nasledne omietky atd... cize aj takto to ide...
ok prizemny bungalov moze byt ale urcite treba spravit trosku vyssie podkrovie aby sa tam aspon dala uskladnit kopa vecí bez buchania hlavy...

------ ===== < as mad as possible > ===== ------
modrá je dobrá ale iba ako farba auta
+ 100 fordích koníkov

- killerhammer
- Test driver
ja tiez idem stavat z presnej tehly
este k tomu zatepleniu a hrubke murov: existuje teoria o rosnom bode (RB), to je miesto, kde sa stretava vonkajsia a vnutorna teplota a hlavne v zime pri velkych rozdieloch teploty na tom mieste sa zraza vlhkost na vodu. musis zateplovat tak, aby si ten RB posunul mimo murivo, teda do vrstvy zateplenia (kde je vyssia sanca ze ti to v lete vyschne)
ideal je teda stavat z co najmensej hrubky co najpevnejsi mur (tehla, drevodom atd) a davat co najhrubsie zateplenie, ktore lahko schne (napr. mineralna vlna)
ludia ktory stavaju cisto len z porobetonu bez zateplenia maju RB v porobetone a porobeton im v zime vnutri vlhne, nasledne straca tepelno izolacne vlastnosti a moze to viest az k popraskaniu muru
podobne su na tom aj ti co stavaju klasiku teda porobeton 350 + 10-20 cm EPS, tusim tam to vychadza vonku pri teplote -9C a mensej ze im zacne vlhnut v porobetone
toto vsetko ale musis zratat na mieste, poznat bezne teploty daneho miesta atd atd aby si mohol vypocitat idealne zateplenie pre svoj dom, aj svetove strany tu hraju ulohu a nie kazdu stenu musis zateplit rovnako.
ale tenkou tehlou + 40cm mineralnej vlny nikdy nic nepokazis ani na severnom pole
aj ked ta ta stavba vyjde na sialene prachy 

este k tomu zatepleniu a hrubke murov: existuje teoria o rosnom bode (RB), to je miesto, kde sa stretava vonkajsia a vnutorna teplota a hlavne v zime pri velkych rozdieloch teploty na tom mieste sa zraza vlhkost na vodu. musis zateplovat tak, aby si ten RB posunul mimo murivo, teda do vrstvy zateplenia (kde je vyssia sanca ze ti to v lete vyschne)

ideal je teda stavat z co najmensej hrubky co najpevnejsi mur (tehla, drevodom atd) a davat co najhrubsie zateplenie, ktore lahko schne (napr. mineralna vlna)

ludia ktory stavaju cisto len z porobetonu bez zateplenia maju RB v porobetone a porobeton im v zime vnutri vlhne, nasledne straca tepelno izolacne vlastnosti a moze to viest az k popraskaniu muru

podobne su na tom aj ti co stavaju klasiku teda porobeton 350 + 10-20 cm EPS, tusim tam to vychadza vonku pri teplote -9C a mensej ze im zacne vlhnut v porobetone

toto vsetko ale musis zratat na mieste, poznat bezne teploty daneho miesta atd atd aby si mohol vypocitat idealne zateplenie pre svoj dom, aj svetove strany tu hraju ulohu a nie kazdu stenu musis zateplit rovnako.
ale tenkou tehlou + 40cm mineralnej vlny nikdy nic nepokazis ani na severnom pole

- Quickie
- Moderátor
kurna ako tak čítaM tak v dnešnej dome stavat dom je riadna veda.. dakedy sa s tym vobec nesrali.. Namiešali blato, hlinu a jedeeem.. a domy stoja možno dodnes 

- killerhammer
- Test driver
tak lebo niektore materialy s vlhkostou nemaju vobec alebo len maly problem, kamen, tehla, panel ale tieto nove maju velky
dakedy sa stavalo kvalitne, aj preto ja rad klasiku, tehla, aj ked dnes ti 7/10 ludi povie, ze je to nemoderne

dakedy sa stavalo kvalitne, aj preto ja rad klasiku, tehla, aj ked dnes ti 7/10 ludi povie, ze je to nemoderne

- Quickie
- Moderátor
hlavne nech to nevyzera ako domy v anglicku.. Vždy ked som tam bol a pozrel na tie ich škaredé tehlové domy, tak mi začala byť zima lebo na mna pôsobili takým chladným dojmom.. brrr 

- madbugie
- Zkušený
presne tak a preto sme postavili z 45 tehly a netreba ani zateplovat... aspon zatial... teda tu na "dolniakoch" + ked to riesime dokurovanim z krbu a kachli je to uplne v pohode... mozno za 10 rokov ked energie velmi zdrazeju tak dorobime zateplenie ale teraz to nema vyznam...
+ 100 fordích koníkov

- madbugie
- Zkušený
tak ale treba si povedat ze zima v anglicku neznamena -20 a pol metra snehu (teda aspon na vacsine uzemia...)
+ 100 fordích koníkov

- killerhammer
- Test driver
tak tak, zateplovanie je individualne, ludia sa medzi sebou hadaju a pritom mozu mat domy uplne na inych miestach v inych podmienkach 
niekto si priplati aj navyse, niekto len kolko treba, niekto menej minie na energiach akoby draho zateploval atd atd

niekto si priplati aj navyse, niekto len kolko treba, niekto menej minie na energiach akoby draho zateploval atd atd
- killerhammer
- Test driver
mortimerko stale si mi nenapisal, kde xces stavat ten dom, skratku BK ako mesto nepoznam