Motorovy olej mondeo
-
- Test driver
Re: Motorovy olej mondeo
Podle mě to nepokazíš ani jednou záležitostí, ale přeci jenom pokud máš už něco na motoru najeto tak bych volil variantu A3/B3....Jak psal ballu...vetší ulpívání na válcích a tak jak už bylo napsáno nahoře...
Now: Mazda 6 2.5i GTA 2008
Ex: Ford mondeo Mk3 2.0 Duratec 107kw * Bmw e39 530Da 142Kw/420Nm....
-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, ale řiká se, že když tam po celou dobu leješ syntetiku, tak bys to měl dodržovat i nadále, protože je na to motor zvyklej. Takže mam obavu, že když tam tedka naleju polosyntetiku, že tim spíš uškodim, než pomůžu...
-
- Test driver
šak A3/B3 je syntetika ne snad??
Now: Mazda 6 2.5i GTA 2008
-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
To záleží, pokud ten olej bude specifikace 5W-40 A3/B3 - syntetika, 10W-40-polosyntetika a mě jde o to, zda pokud ted budu lejt polosyntetiku, zda to bude mít negativní učinek....
-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Já používám pouze oleje schválené a doporučené výrobcem vozidla. Donedávna to byla Ford Formula E, v současné době Ford Formula F. Ten první zmiňovaný vyráběl pro Ford Mobil, ten druhý vyrábí Castrol a je vhodný i pro vozidla s DPF a je předepsán i do nových Mondeí s motorem PSA. Měním v intervalu 1 rok, nebo do 15 tkm, spíše o něco dříve, přece jen kratší trasy převládají. Nakupuji, zde: http://www.prag-info.cz/_shop/index_.ph ... gi_detail= Po objednání je to do dvou pracovních dnů doma, olejový filtr měním vždy s olejem, vzduchový co 20 tkm, oboje originál od výrobce. Palivový filtr pouze schválený Delphi s výměnou co 15 tkm. Naftu dávám pouze Verva diesel, někdy s Vifem.
Tímto scénářem se řídím a zatím jsem neměl s autem žádný problém. V žádném případě tímto nechci vyvolat diskuzi na téma olej s olejářskými odborníky typu balu a igyrock
Tímto scénářem se řídím a zatím jsem neměl s autem žádný problém. V žádném případě tímto nechci vyvolat diskuzi na téma olej s olejářskými odborníky typu balu a igyrock

-
- Junior
nebude. Je celkem jedno jak byl olej vyroben. Mísitelné je všechno se vším.Honza89 píše:To záleží, pokud ten olej bude specifikace 5W-40 A3/B3 - syntetika, 10W-40-polosyntetika a mě jde o to, zda pokud ted budu lejt polosyntetiku, zda to bude mít negativní učinek....
FM 01 kombi,107kW. ...à essence
-
- Test driver
Honzo
Tady mužeš najít odpovědi na své otázky:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... 86fe68d852
Snad ti to pomuže,ono pozoruju že máš v tom malý guláš,rozlišovat oleje podle vizkozity na polo a celosyntetiku dneska je nesmysl,stějně jako to že přejít z celo na polo dělá problémy .Problémové to bylo kdysi ale opačně z polo na celo protože docházelo k uvolnění karbonu následně k zanesení filtru a jelikož nepoznáš že ten muže být zasrany tak docházelo k zadření motoru,ale v dnešní době jsou oleje na jiné urovni samozřejmě ty značkové né nějaké repasy.
Tady mužeš najít odpovědi na své otázky:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php ... 86fe68d852
Snad ti to pomuže,ono pozoruju že máš v tom malý guláš,rozlišovat oleje podle vizkozity na polo a celosyntetiku dneska je nesmysl,stějně jako to že přejít z celo na polo dělá problémy .Problémové to bylo kdysi ale opačně z polo na celo protože docházelo k uvolnění karbonu následně k zanesení filtru a jelikož nepoznáš že ten muže být zasrany tak docházelo k zadření motoru,ale v dnešní době jsou oleje na jiné urovni samozřejmě ty značkové né nějaké repasy.
- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Můžu tedy použít ten shell?Klidně bych tam dal ten origo,ale žádný servis u nás ho nepoužívá a objednat ho nechtějí.Pokud bych si donesl svůj ,tak se na mě s výměnou vyprdnou...
-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
To Brehowicz: Přiznávám trochu v tom tápu, takže díky za článek, pročtu to ....
Edit: Tak jsem objednal 6 litrů http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... -13!zpet=2
Edit: Tak jsem objednal 6 litrů http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... -13!zpet=2
-
- Junior
Kóťa: no já bych si to do motoru už nenalil,ale fordovy normy splňuje a jestli tam dáš tohle nebo formulu E,F je úplně jedno.
- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
už nenalil???
-
- Junior
Jo,nenalil. Myslím si,že tyhle oleje nejsou moc vhodné do starších motorů - řekněme od najetých 100tis.km.
Když jsem mondeo pořídil s poctivými cca 120000km tak jako první se měnil olej,tenkrát tam šla formula E. Při další výměně jsem již přešel na total 5W40 A3/B3 a rozdíl je znát. Klesla spotřeba oleje z 1L na 10tis.km u formule 5W30, na ani né polovinu u 5W40. Taky zvuk motoru je mírně tišší a jakoby kulatější když ho honím k 7000 ot. tady u nás přes sedlo.
To jsou pro mě dostatečné důvody proč se nevracet k 5W30. Někteří by možná řekli,že chci být papežštější než papež či chytřejší než Henry,....na orgu by mě asi utloukli manuálem
a následně vymazali
,ale myslím že mám dostatek zkušeností na to abych poznal kdy motor jede lépe či hůře.
Naopak při provozu na krátkých trasách 1-5km se studeným startem obzvlášť v zimním období bude ten 5W30 docela vhodný.Taky u nových motorů,kde se vztahuje záruka, atp.
Když jsem mondeo pořídil s poctivými cca 120000km tak jako první se měnil olej,tenkrát tam šla formula E. Při další výměně jsem již přešel na total 5W40 A3/B3 a rozdíl je znát. Klesla spotřeba oleje z 1L na 10tis.km u formule 5W30, na ani né polovinu u 5W40. Taky zvuk motoru je mírně tišší a jakoby kulatější když ho honím k 7000 ot. tady u nás přes sedlo.
To jsou pro mě dostatečné důvody proč se nevracet k 5W30. Někteří by možná řekli,že chci být papežštější než papež či chytřejší než Henry,....na orgu by mě asi utloukli manuálem

Naopak při provozu na krátkých trasách 1-5km se studeným startem obzvlášť v zimním období bude ten 5W30 docela vhodný.Taky u nových motorů,kde se vztahuje záruka, atp.
- DavidF
- Nováček
sám jsem se po nějakém váhání rozhodl pokračovat v tom co tam lil Helmut v Německu (v servisu Ford) předemnou - tj. A3 a zůstanu i u stejného oleje Shell Helix Ultra Extra 5W30
btw. pobavila mě cena v AutoKelly 707Kč/l když jde koupit za cca 220Kč....a z toho mi vychází rabat pro prodejce cca 70%
btw. pobavila mě cena v AutoKelly 707Kč/l když jde koupit za cca 220Kč....a z toho mi vychází rabat pro prodejce cca 70%

Mondeo kombi 2.0 Ghia 8/2002
- Kóťa
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Tak já nevim....Jsem fakt rozhodný člověk
Mám jít do formule nebo do shellu?Peníze +- stejný...

- DavidF
- Nováček
nezávidim, sám bych nevěděl
ale nejbližší je mi názor, že fungují obě cesty a je to jen o pocitu, co by se stalo kdyby náhodou...

ale nejbližší je mi názor, že fungují obě cesty a je to jen o pocitu, co by se stalo kdyby náhodou...
Mondeo kombi 2.0 Ghia 8/2002