Povinné ručení-Změna v prokazování existence pojištění
- brava
- Junior
Re: Povinné ručení-Změna v prokazování existence pojištění
Já to vozím v takový tý taštičce, kterou mi dali, když jsem fofíka kupoval.Je v ní manuál na auto a audio a serviska. No a pak je tam ještě pár přihrádek, právě tak akorát na tyhle nezbytný serepetičky, však víte. Taštičku nechávám obvykle v autě.
Ford Focus II 1.6i (74kW) hatchback 5/2007, modrá Tonic

- Mira
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
obal na "průkazku" a je v něm: malý TP, karta emisí, karta od fólií, ústřižek od dálniční známky no a to zelený lejstro ...... a v autě to nikdy nenechávám 

- PedroH
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Asi je to blbě, ale já to mám ve složtičce a tu mám v peněžence s ostatníma dokladama. Pokud mi někdo kasírtašku ukradne, tak jsem v pr..li. Ale dávám si na to obrovské bacha, páč tam mám služebák a to není žádná sranda...
Jinak potvrzuju kontroly policie na zelené karty. Včera mě zastavili a chtěli zelenou kartu a zaměřovali se na podpis. Nutil jsem jim ještě potvrzení od pojišťovny o uzavření pojistky, ale to nechtěli, že to není doklad...
BACHA NA TEN PODPIS NA ZELENÉ KARTĚ, BEZ TOHO TO NENÍ OFIKO DOKLAD A MŮŽOU VÁM DÁT POKUTU!!!
Jinak potvrzuju kontroly policie na zelené karty. Včera mě zastavili a chtěli zelenou kartu a zaměřovali se na podpis. Nutil jsem jim ještě potvrzení od pojišťovny o uzavření pojistky, ale to nechtěli, že to není doklad...
BACHA NA TEN PODPIS NA ZELENÉ KARTĚ, BEZ TOHO TO NENÍ OFIKO DOKLAD A MŮŽOU VÁM DÁT POKUTU!!!
- Chobby
- Junior
Taky tak, to není nic, po čem by šli zloději, takže to aspoň nikdy nezapomenu vzít sebou...brava píše:Já to vozím v takový tý taštičce, kterou mi dali, když jsem fofíka kupoval.Je v ní manuál na auto a audio a serviska. No a pak je tam ještě pár přihrádek, právě tak akorát na tyhle nezbytný serepetičky, však víte. Taštičku nechávám obvykle v autě.

- ClairVOYanT
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Ja uz pro to taky nasel misto
- bocni kapsa spolujezdce. Akorat sem ji musel prelozit.

- brava
- Junior
V sobotu mě také kontrolovali příslušníci dopr.policie. Mj. pečlivě zkoumali zelenou kartu, ale i díky tomuto vláknu jsem jim nedal šanci. Vše bylo OK.
.
Silverwolfe, dík

Silverwolfe, dík

Ford Focus II 1.6i (74kW) hatchback 5/2007, modrá Tonic

-
- Test driver
ty jo...
vždy ma takato sprava dokáže potešit

vždy ma takato sprava dokáže potešit

- ClairVOYanT
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
jj, taky jsem rad, kdyz forum nekomu pomuze.
- Peters56
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Převzato z autoveb.cz :
Novela zákona o povinném ručení – bič na neplatiče
S účinností k 1. 6. 2008 vstoupila v účinnost novela č. 137/2008 Sb., zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu z provozu motorového vozidla. Tato novela s sebou přináší několik důležitých změn, které se promítnou do života nejednoho motoristy.
1) Novela výslovně stanoví, že vozidlo musí být pojištěno, i když není používáno, tj. vždy pokud není vyřazeno trvale nebo dočasně z provozu odevzdáním RZ do depozitu. Ne snad že by o tom byly pochybnosti, nicméně řada vlastníků se ještě dnes domnívá, že když mají vozidlo doma, na soukromém pozemku a nejezdí s ním, že nemusí být pojištěno. To byl omyl, je omyl a novela to výslovně říká.
2) Z povinného ručení jsou hrazeny rovněž náklady na léčení, které vynaložila zdravotní pojišťovna poškozeného. Opět zde zákon pouze dohání praxi, která tak fungovala již dříve. Pokud se tedy viníkovi stane, že se na něj obrátí zdravotní pojišťovna poškozeného, nechť odkáže na svou odpovědnostní pojišťovnu, která tyto náklady bude rovněž hradit jako škodu.
3) Mění se sankce za provoz vozidla bez pojištění. Nově hrozí za provoz vozidla bez pojištění pokuta 5 až 40 tisíc korun, nicméně odpadl trest zákazu řízení. Za nepředložení zelené karty pokuta nově 1 500 až 3 000 Kč, na místě do 1 500 Kč.
4) Od 1. 1. 2009 se bude sjednání pojištění prokazovat pouze zelenou kartou a nikoli dokladem o pojištění.
5) Pro případ úmrtí vlastníka vozidla stanoví zákon následující nová pravidla pro mezidobí, než se pozůstalost vyřeší:
„V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.““
6) Vlastnici vozidel, kteří si nesjednají povinné ručení, budou mít novou povinnost uhradit pojišťovně příspěvek ve výši, která je velmi vysoká. Za každý den, kdy nemají sjednají povinné ručení, budou hradit následující částky:
Druh vozidla Denní sazba v Kč
------------------------------------------------------------------------------------------
1. motocykl s objemem válců motoru do 350 cm3 20
------------------------------------------------------------------------------------------2. motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm3 30
------------------------------------------------------------------------------------------
3. osobní automobil s objemem válců motoru do 1850 cm3 50
------------------------------------------------------------------------------------------4. osobní automobil s objemem válců motoru nad 1850 cm3 70
------------------------------------------------------------------------------------------5. autobus 160
6. nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg 130
nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 3500 kg do 10 000 kg
------------------------------------------------------------------------------------------7. tahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností 300
nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 10 000 kg
8. speciální vozidlo 80
------------------------------------------------------------------------------------------9. přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3500 kg 30
------------------------------------------------------------------------------------------10. zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo 40
------------------------------------------------------------------------------------------11. ostatní vozidla 60
Částky to jsou opravdu nemalé, protože když si spočítáme, kolik zaplatí vlastník starého auta s nízkým obsahem za to, že neměl auto pojištěné, tak nám vyjde částka 18 250 Kč ročně, což je několikanásobně víc, než stojí povinné ručení. Záměr pojišťoven zde je jasný – všichni se pojistí.
Tato povinnost začne nicméně platit až od 1. 1. 2009, pojišťovny tak daly řidičům čas, aby si svá auta včas pojistili.
Novela zákona o povinném ručení – bič na neplatiče
S účinností k 1. 6. 2008 vstoupila v účinnost novela č. 137/2008 Sb., zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu z provozu motorového vozidla. Tato novela s sebou přináší několik důležitých změn, které se promítnou do života nejednoho motoristy.
1) Novela výslovně stanoví, že vozidlo musí být pojištěno, i když není používáno, tj. vždy pokud není vyřazeno trvale nebo dočasně z provozu odevzdáním RZ do depozitu. Ne snad že by o tom byly pochybnosti, nicméně řada vlastníků se ještě dnes domnívá, že když mají vozidlo doma, na soukromém pozemku a nejezdí s ním, že nemusí být pojištěno. To byl omyl, je omyl a novela to výslovně říká.
2) Z povinného ručení jsou hrazeny rovněž náklady na léčení, které vynaložila zdravotní pojišťovna poškozeného. Opět zde zákon pouze dohání praxi, která tak fungovala již dříve. Pokud se tedy viníkovi stane, že se na něj obrátí zdravotní pojišťovna poškozeného, nechť odkáže na svou odpovědnostní pojišťovnu, která tyto náklady bude rovněž hradit jako škodu.
3) Mění se sankce za provoz vozidla bez pojištění. Nově hrozí za provoz vozidla bez pojištění pokuta 5 až 40 tisíc korun, nicméně odpadl trest zákazu řízení. Za nepředložení zelené karty pokuta nově 1 500 až 3 000 Kč, na místě do 1 500 Kč.
4) Od 1. 1. 2009 se bude sjednání pojištění prokazovat pouze zelenou kartou a nikoli dokladem o pojištění.
5) Pro případ úmrtí vlastníka vozidla stanoví zákon následující nová pravidla pro mezidobí, než se pozůstalost vyřeší:
„V případě smrti vlastníka vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla podle tohoto zákona až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví jeho dědic, v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správce dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.““
6) Vlastnici vozidel, kteří si nesjednají povinné ručení, budou mít novou povinnost uhradit pojišťovně příspěvek ve výši, která je velmi vysoká. Za každý den, kdy nemají sjednají povinné ručení, budou hradit následující částky:
Druh vozidla Denní sazba v Kč
1. motocykl s objemem válců motoru do 350 cm3 20
------------------------------------------------------------------------------------------2. motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm3 30
3. osobní automobil s objemem válců motoru do 1850 cm3 50
------------------------------------------------------------------------------------------4. osobní automobil s objemem válců motoru nad 1850 cm3 70
------------------------------------------------------------------------------------------5. autobus 160
6. nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností do 12 000 kg 130
nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 3500 kg do 10 000 kg
------------------------------------------------------------------------------------------7. tahač nebo jiné nákladní vozidlo s největší přípustnou hmotností 300
nad 12 000 kg nebo přípojné vozidlo s největší přípustnou hmotností nad 10 000 kg
8. speciální vozidlo 80
------------------------------------------------------------------------------------------9. přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3500 kg 30
------------------------------------------------------------------------------------------10. zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo 40
------------------------------------------------------------------------------------------11. ostatní vozidla 60
Částky to jsou opravdu nemalé, protože když si spočítáme, kolik zaplatí vlastník starého auta s nízkým obsahem za to, že neměl auto pojištěné, tak nám vyjde částka 18 250 Kč ročně, což je několikanásobně víc, než stojí povinné ručení. Záměr pojišťoven zde je jasný – všichni se pojistí.
Tato povinnost začne nicméně platit až od 1. 1. 2009, pojišťovny tak daly řidičům čas, aby si svá auta včas pojistili.
- silverwolf
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Opět jedna změna - byl jsem si nechat předělat pojistnou smlouvu a zelená karta už nemusí být podepsaná majitelem ( pojištěncem) - sděleno pracovníkem pojišťovny. Prostě už tam na to není kolonka. Přesto někteří příslušníci PČR při kontrolách nutí řidiče aby jí podepsali
Nenechte se proto k tomu nutit
Jj je to jak u blbejch na dvorku, předpisy se mění každou chvíli až z toho maj i policajti zamotanou hlavu. Kdopak je asi školí 

Ford Focus II, 1,6 Trend, Red Tango, r.v.2006.
Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník

Suzuki Samurai 1,3 MPi r.v.neznámý - černobílý lesní dělník

- sid
- Zkušený
Zdravím ,
jen pro doplnění , /doufám , že se neopakuji / , tady je odkaz na stanovisko ministerstva financí , že ten podpis tam u některých zelených karet opravdu nemusí být /bod 3.c /,
http://www.porovnani-povinne-ruceni.cz/ ... sko_zk.doc
Takže , já si to vytiskl a přiložil k zelené kartě , abych byl připraven až mne někdo bude nutit k podpisu
jen pro doplnění , /doufám , že se neopakuji / , tady je odkaz na stanovisko ministerstva financí , že ten podpis tam u některých zelených karet opravdu nemusí být /bod 3.c /,
http://www.porovnani-povinne-ruceni.cz/ ... sko_zk.doc
Takže , já si to vytiskl a přiložil k zelené kartě , abych byl připraven až mne někdo bude nutit k podpisu

Ford focus II 1,8 HB 2007

-
- Nováček
Kde platí povinné ručení?
Zajímalo by mě, kde zjistím, v jakých zemích platí povinné ručení uzavřené v čR? Na webových stránkách Povinné ručení jsem našel toto: „Povinné ručení platí takřka ve všech evropských zemích, pokud vyjíždíte někam dál, je lepší si zjistit, zda pro tuto konkrétní zemi povinné ručení platí.“ Nemáte někdo přesnější informace? 

- X-sat
- Junior
Re: Kde platí povinné ručení?
Kamile, každá pojišťovna to má trochu jinak. Zajdi do té své a tam se poptej. Jinak obecně všechny státy EU bez problémů. Ostatní fungují na bázi "nasmlouvaných" cizích pojišťoven, pokud ta tvoje nemá v daném státě pobočku. Ale není to všude logicky...
Ford Focus C-MAX 2.0 TDCi (100 kW) r.v. 2005 GHIA+
https://picasaweb.google.cz/xsatelitek/FordFocusCMAX#
https://picasaweb.google.cz/xsatelitek/FordFocusCMAX#
- LUKAŠ
- Test driver
Nenašel jsem lepší téma, ale dám to sem. Asi to bude blbá otázka
ale chci vedět kde je pravda. Když mám zelenou kartu stačí vozit jen originál nebo u toho musím vozit i duplikát? Když jsem si byl sjednat povinne ručeni tak mě dal v pojištově jen originál a když mě zastivili policajti tak nic neřekl. Pak mě poštou došel zase Originál i s duplikátem, a někteři mě tvrdí že se má vozit oboje.
Dík za odpověď 

Ford Focus combi 1.8 TDDi Endura, r.v. 2000, GHIA 90PS
Galerka: Lukáškuv Focus (DRÁČEK)

https://www.facebook.com/groups/fordgroups/
Galerka: Lukáškuv Focus (DRÁČEK)

https://www.facebook.com/groups/fordgroups/
- kozlow
- .
- Kontaktovat uživatele:
vozím jeden a nikdy jsem neslyšel, že bych měl s sebou vozit dva totožné doklady