Ptal jsem se vedoucí OSVČ
Možná bych ji přemluvil k obsáhlejšímu výkladu...

edit: tak ona je to trošku složitější problematika. Slíbila mi k tomu něco napsat, jak to bude, tak to sem nakopíruju...
Tady je slíbené:
----
Od roku 2009 zajímá OSSZ zda je OSVČ současně zaměstnaná a její dílčí základ daně z podnikání §7. Pokud pak tento základ z podnikání za rok 2013 nedosáhne částky 62121,- (12 měsíců podnikání a krátí se o 5177 za každý měsíc, kdy není OSVČ) neplatí jako OSVČ žádné pojistné. Když bude daňový základ z podnikání vyšší než tzv. rozhodný příjem 62121 (za 12 měsíců, popř. upravený na počet měsíců podnikání), pak platí, a to 29,2% z 50 % daň základu z podnikání (min. pojistné 9072,-/12měs; zase úprava na počet měsíců podnikání). A zároveň vzniká povinnost platit měsíční zálohy jako OSVČ úměrné příjmu z podnikání z předešlého roku.
Když jsem vedlejšák celý rok 2013 a mám daň zákl. z podnikání "čistého" 62000,- Kč neplatím nic. Když už mám čistého 65000,- platím pojistné 9490,- a také zálohy na pojistné. To vše platím v roce 2014 od měsíce, kdy musím doložit skutečnost r.13.
----
A kouzelná formulka: s konkrétním případem se obrátit na svého referenta OSVČ na příslušné OSSZ, páč každý případ může jiný...
Tak a přeberte si to jak chcete