Pokračování nekonečné ságy o výměně řídici jednotky
Vzhledem k tomu, že mám svýho fofana rád, dal jsem mu ještě šanci a odvezl jsem ho v 5.11 do neznačkového a neautorizovaného servisu GARANT v Praze. Moc jsem si od toho nesliboval a už jsem byl předběžně domluven s FOKIM (kterému tímto moc děkuji za ochotu), že by se mi na to podíval. Dal jsem jim k tomu podrobný popis, jaké závady se projevují na chodu motoru a co všechno se s motorem za posledního půl roku dělalo.
Čas ubíhal a moc jsem ve šťastný konec nedoufal. Včera odpoledne mi ze servisu volali, že je auto hotový a můžu si ho vyzvednout. Domluvil jsem se na dnešek a ještě jsem jim ráno volal, jestli by mi vyměnili palivový filtr - při 160t.km na to měl nárok - a zkontrolovali olej v převodovce.ˇ
Odpoledneš jsem byl auto vyzvednout a utrpěl jsem šok
Takové jednání jsem u Fordu Maier, kam jezdím už 7 roků nikdy nezažil.
Přejímací technik zavolal přímo mechanika, který auto opravoval a ten mi 15 minut podrobně vysvětloval celý postup vyhledání jednotlivých závad a jejich odstranění:
Při hledání závad byla použita OBD diagnostika, paralelní měření osciloskopem a v případě zjišťovaní netěsnosti v sání i stetoskop.
Zjištěné a odstraněné závady
1. Kabel prvního válce probíjel na koncovce indukční cívky - výměna kompletní sady zapalovacích kabelů
2. Opotřebené svíčky - když jsem auto kupoval od Bobana mělo najeto cca 135 t.km a v inzerátu bylo uvedeno "po výměně svíček", takže jsem se o svíčky zatím nestaral - najeto 158 t.km.
Fak je že vymontované svíčky MOTORCRAFT Platinum byly úplně v háji.
3. Zjištěno špatné ukostření - opraveno
4. Nová lambda sonda neznačková GETZ zakoupená na AUKRU a vyměněná v září je vadná - namontována zpět původní - nechal jsem ji k dispozici v swervisu.
5. Nový volnoběžný ventil neoriginální GETZ dodaný včetně těsnění netěsní - oprava netěsnosti
6. Chybějící podtaková hadice k regulátoru tlaku paliva - tak jsem již auto koupil - oprava.
7. Prasklá hadice mezi škrtící klapkou a MAF sensorem - opraveno - doporučena výměna za novou.
8. Vadný snímač posilovače řízení - doporučena výměna.
9. Palivový filtr - výměna
10. Kontrola hladiny oleje v převodovce - OK.
Zbytečně vyměněná řídící jednotka s označením 98AB-12A650-DAB hlásila chybu:
P0325 okruh snímače porucha - jedná se o čidlo klepání, které ale na tomto motoru 1,8 není a jednotka ho tedy zbytečně hledá.
Je možné, že tato řídící jednotky byla z motoru 1,6, který čidlo klepání má
Fungovala by vůbec bez problémů na motoru 1,8
Nicméně po odstranění všech výše uvedených závad je chod motoru zcela v pořádku, projevuje se pouze drobná prodleva v růstu otáčkách motoru při rozjezdu, která je zřejmě způsobena výše uvedenou chybou. Jinak je volnoběh i chod motoru v celém rozsahu otáček zcela OK.
Pokud bych chtěl tuto zcela nepodstatnou vadu odstranit, byla doporučena zpětná montáž původní řídící jednotky.
Mechanikovi jsem po této přednášce řekl, že před ním za profesionálně odvedenou práci smekám

Dostal tuzera a jediné co pro
Autoservis Garant mohu udělat je doporučit jejich služby všem členům klubu, kteří netrvají na autorizovaném servisu. Majitelé starších fordů to asi ocení...
Při jízdě domů jsem byl nadšený

, tak už jsem se s fofanem půl roku nesvezl.
Přesto jsem po návratu domů vzal původní jednotku a vyměnil ji. Naivně jsem si myslel, že půjde znovu použít. Při pokusu o nastartování jsem ale zjistil, že ji imobilizer nenačte a jednotku by bylo třeba znovu nakodovat, což umí dle mých zkušeností pouze autorizovaný servis FORD.
Rozjel jsem se tedy v pracovní kombinéze do Fordu Maier za přejímacím technikem p.Rochlem.
Po jejich odborné diagnostice v září bylo doporučeno "výměna řídící jednotky, převodovky"
Čekal jsem alespoň trochu profesionální cti, omluvu a rychlé vyřízení
Když jsem p.Rochlovi ukázal fakturu ze servisu GARANT s podrobným popisem a vyúčtováním provedených prací s neskrývaným despektem si ho prohlédl a zeptal se co chci.
Vysvětlil jsem mu tedy problém s řídící jednotkou a čekal na jeho reakci.
on: "To Vám to nejezdí ?!"
já: " Jezdí , ale ta nová zbytečně vyměněná jednotka hledá čidlo klepání a hlásí to chybu"
on " Čidlo klepání ???"
já "No na motoru 1,8 není"
on " A co tedy chcete ?"
já " Vyměnit a nakodovat za tu původní řídící jednotku"
on "Proč, když Vám tehdy řekli že je vadná ?"
já " Na moji SMS odpověděli, že se domnívají, že může být vadná "
on (zoufale listujíc v diáři) " Já mám ale úplněn plno, snad až příští pátek"
já " Sice jsem už měsíc bez auta, ale tak si mě tam napište"
Závěr: Prosím Vás o radu, jestli mám výměnu řídící jednotky za původní riskovat.
Zítra vezmu auto na delší projížďku a pokud bude vše OK, jsem rozhodnutý už to neřešit.
Vrtá mi ale v hlavě, jestli si nová řídící jednotka poradí s chybějícím čidlem klepání a časem se nerozsvítí kontrolka motoru
Díky moc