Elektr. "zurčení" za záslepkami tlačítek u výhřevu zad. okna

watchtower
Nováček
Nováček

Elektr. "zurčení" za záslepkami tlačítek u výhřevu zad. okna

Příspěvek od watchtower » 09.07.2012 12:14

Již pár měsíců mě trápí zvláštní zurčení ozývající se zpoza záslepek tlačítek pod klimou. Zpravidla se to ozve cca po 1km jízdy, resp. malém otřesu, trvá to cca 1-2 sekundy a pak je cca 3 sekundy prodleva. Není to moc hlasité, hudba to spolehlivě přeruší, ale jedu-li bez ní tak je to docela otravné a vlezlé. Když pustím vyhřívání okna tón zvuku se mírně změní, může to mít souvislost se změnou odběru napětí. Připadá mi to jak nějaký studený spoj nebo něco takového. (Nebo tam je nějaký brouček :D ) Setkali jste se s tím? A opravují takové věci v servisu (přepájení či jak) nebo to rovnou řeší nějakou výměnou nějaké jistě ne levné fičury? Díky moc za radu
Don´t follow me! I don´t know where I´m going!
Ford Focus Combi FL 1,8 TDCi 2008 Grey Wolf

Obrázek

Anduril
Test driver
Test driver

Re: Elektr. "zurčení" za záslepkami tlačítek u výhřevu zad. okna

Příspěvek od Anduril » 09.07.2012 12:47

No v tech mistech je nejake cidlo klimatizace a to u me obcas vydava takove divne zvuky.
Je: Ford Focus IV Active X 1.5 EcoBoost 110kW Metallic (galerie)
Byl: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 09.07.2012 12:50

No já ti teda neporadím, ale rovnou přidám svůj zvuk zhruba ze stejného místa. Ozve se mi hned po otočení klíčkem do polohy II a je to takové táhlé bzučení, nebo vrnění, nebo jak to popsat. Při přepínání tlačítka vyhřevu zadního okna ten zvuk mění intenzitu.

watchtower
Nováček
Nováček

Příspěvek od watchtower » 09.07.2012 14:05

Mufin01 píše:No já ti teda neporadím, ale rovnou přidám svůj zvuk zhruba ze stejného místa. Ozve se mi hned po otočení klíčkem do polohy II a je to takové táhlé bzučení, nebo vrnění, nebo jak to popsat. Při přepínání tlačítka vyhřevu zadního okna ten zvuk mění intenzitu.
No vlastně mám to samé, jen se neozve u studeného motoru (resp. neznatelně), ale až spíše při teplém startu. Vypadá to taky na "globální" problém :bebng:

Obrázek

watchtower
Nováček
Nováček

Příspěvek od watchtower » 19.07.2012 09:30

Takže jsem teď byl v servisu na pravidelné prohlídce a při té příležitosti jsem hodil do placu to zurčení a jen mi potvrdili to vyřčené, že to je čidlo klimatizace a řešili by to případně výměnou čidla, "které by třeba zurčelo méně". Nikoliv "vůbec"!! Tak jim na to prdím a holt to nechám jak je, není to úplně strašné. Akorát mně trochu vytočili, když se tam na to technik díval tak oddělával záslepku něčím ostřejším, že na její hraně udělal nehezky otlak :( Když mně se to stalo už jednou při něčem jiném doma (vypínač světla) vím že mám použít něco placatějšího. A takový servisák v době plastové to má vědět taky! :bebng:

Obrázek

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 19.07.2012 09:43

Takže poučení je z toho takové, že si asi musíme pustit víc nahlas rádio, abysme ty pazvuky neslyšeli :mrgreen:

Anduril
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anduril » 19.07.2012 10:42

Ja jsem s tim cidlem kdysi trochu pohybal a neni to v posledni dobe skoro slyset.
Je: Ford Focus IV Active X 1.5 EcoBoost 110kW Metallic (galerie)
Byl: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 19.07.2012 10:49

Taky jsem si říkal, že to nebude zvuk samotného čidla, ale spíš nějaké drnčení o plast ke kterému přiléhá. Ten zvuk se totiž při zatlačení na ten plast mění. Zkusím to rozdělat a trochu se v tom povrtat.

Adow
Člen klubu
Člen klubu

Příspěvek od Adow » 19.07.2012 10:49

Jééé, nový zvuk v interiéru :D. To ještě nemám :lol:

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 19.07.2012 10:53

Si děláš sbírku? :mrgreen: Pak ti řeknu co drnčelo a můžeš si to u sebe "nasimulovat", ať ti to není líto

watchtower
Nováček
Nováček

Příspěvek od watchtower » 20.07.2012 14:45

Mufin01 píše:Taky jsem si říkal, že to nebude zvuk samotného čidla, ale spíš nějaké drnčení o plast ke kterému přiléhá. Ten zvuk se totiž při zatlačení na ten plast mění. Zkusím to rozdělat a trochu se v tom povrtat.
Jojo, mění to zvuk s přitlačením na plast, ale myslím, že to se jen dotkne toho tělesa a tak to tolik "nerezonuje", nicméně zurčení tam podle mně zůstane, jen se změní ten tón na hlubší. A basa tvrdí muziku, že? :cooler:

Obrázek

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 20.07.2012 14:59

Každopádně teď snad budu mít přes víkend chvílu na nějaké pokusy v autě, tak mrknu i na tohle. Taková blbost a nedá to člověku spát ,že? :mrgreen:

Mufin01
Test driver
Test driver

Příspěvek od Mufin01 » 20.07.2012 21:23

Tak jsem na to kóknul a výsledek je ten, že zvuk nepůjde nikdy odstranit úplně, ale jen utlumit. Vytváří ho malý ventilátor, který nasává vzduch do teplotního čidla. Když se celé to čidlo vytáhne z objímky, ve které drží, tak téměř není slyšet. Ten největší rachot vytváří až drnčení plastu, ve kterém je čidlo v objímce zasazené. No ale celé je to stejně žabomyší válka, protože při nastartovaném motoru to stejně není slyšet :mrgreen: Spíš jsem chtěl zjistit příčinu z toho důvodu, aby to třeba nebyl nějaký problém, nebo tak něco. Když jsem ten zvuk slyšel poprvé v plné parádě, tak mě to docela vystrašilo :-) Tak jsem to čidlo aspoň celé vyčistil od prachu, kterýho tam bylo nasátýho hafo. Třeba teď bude automatika na klimě líp regulovat teplotu :mrgreen:

Johnny ST
.
.

Příspěvek od Johnny ST » 16.08.2012 20:26

Já jsem asi před půl rokem řešil totéž. Čidlo s malým ventilátorkem jsem vyndal, vyfoukal kompresorem od prachu a promazal. Je slyšet pořád, ale nyní jen velmi málo. Jinak můj názor je ten, že zvuk vydává vyběhané kluzné ložisko ventilátorku.
Ford Focus 2.0i

watchtower
Nováček
Nováček

Příspěvek od watchtower » 21.08.2012 08:40

Stačí vyndat tu záslepku abych se k tomu dostal? A záslepku jen vyšprtnu? Čím to děláte (abyste si nepodřeli ten plast, šroubovákem, nožem?) a vyšprtává se seshora nebo z boku (ze servisu mám rýpanec seshora)? Nerad bych nějakou packu na záslepce ulomil.
Poté co mi to totiž omrkávali v servisu to čidlo asi nedrží dobře (po pár stovkách kilometrů se otřesy uvolnilo), klepe mi to o plast (tím, že to není už tak nějak ukotvené to už ale skoro nezurčí jako kdysi, klepání měl ale štve víc) :|
Díky za radu

Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Focus - interier - 2004 - 2011“