Klimatizace

Prostě vše kolem vzduchu.....
Odpovědět
Vaci
Nováček
Nováček

Klimatizace

Příspěvek od Vaci » 05.06.2010 21:09

Všechny vás zdravím a zároveň žádám o radu.
Mám FF II 2006 s automatickou klimatizací. Dnes konečně bylo krásně, v autě horko, tak jsem zapnul klimatizaci a po chvilce jsem zjistil, že asi nefunguje. žádný chladný vzduch mi do interiéru nefoukal. Měl jsem to nastaveno na "LO", abych měl jistotu.
Loni klima fungovala. Ještě dodám, že auto jsem koupil starší loni v srpnu.
Nemáte náhodou někdo představu co by tam mohla být za závada, nebo jaké bývají nejčastější problémy automatické klimatizace.
Celkem se hrozím toho, že bude oprava nehorázně drahá. To bych byl nadobro bez klimy :cry:
Možná jsem zanedbal nějakou pravidelnou údržbu, to nevím, jsem "jen" uživatel vozidla. Vůbec tomu nerozumím.
Děkuji Vaci
Ford Focus II Combi, Ghia, 1.6Ti 85 kW, provoz od 4/2006, modrá tonic

Quickie
Moderátor
Moderátor

Re: Klimatizace

Příspěvek od Quickie » 05.06.2010 23:21

nezapne sa vobec alebo vetráky fukaju ale nejde studeny vzduch? mozno ju stači len naplniť..
o klime je tu toho napísane dost..skus niečo pohladat

Obrázek

Vaci
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vaci » 06.06.2010 20:35

Ahoj.
O klimatizaci jsem tu něco našel, ale jak jsem psal, nejsem řidič, který zrovna autům rozumí.
Můj problém jsem tu nenašel.
Ale .... vetilátor funguje, v zimně to hřálo a loni to i chladilo. Letos, kdy byl konečně první teplý den to nechladí. Připadá mi to, že fouká pouze vzduch z venku.
Taky mě to po přečtění informací tady na fóru napadlo, že by se to mohlo "jen" naplnit, že ta chladící náplň mohla uniknout. Jen nechápu, jak je to možné a tak čekám jen ty nejhorší diadnózy.
Četl jem tu i informaci o kompresoru, ale to nevím, zda funguje. Nepoznám to.
V každém případě díky za reakci.
Vaci

Quickie
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Quickie » 06.06.2010 21:45

tak som sa teraz trochu venoval hladaniu niečo o kompresore a klime..
spravil som si z toho takýto záver...
Pokial máš málo chladiva, tak ti kompresor nezopne.
zapnutie kompresora by si mal počuť, takisto to zbadáš na poklese výkonu motora.
Pavel28 mal tuto zdá sa podobný problém, ktorý aj vyriešil. nanešťastie sa tým len pochválil, ale nenapísal čo bola príčina :nunu:
tak ja by som zašiel do servisu a dal skontrolovať množstvo chladiva.. Mozno sa tomu predosly majitel menej venoval, alebo sa proste minula, alebo ti niekade uniká

Vaci
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vaci » 07.06.2010 07:20

Quickie píše:tak som sa teraz trochu venoval hladaniu niečo o kompresore a klime..
spravil som si z toho takýto záver...
Pokial máš málo chladiva, tak ti kompresor nezopne.
zapnutie kompresora by si mal počuť, takisto to zbadáš na poklese výkonu motora.
Pavel28 mal tuto zdá sa podobný problém, ktorý aj vyriešil. nanešťastie sa tým len pochválil, ale nenapísal čo bola príčina :nunu:
tak ja by som zašiel do servisu a dal skontrolovať množstvo chladiva.. Mozno sa tomu predosly majitel menej venoval, alebo sa proste minula, alebo ti niekade uniká

Čau.
Dnes ráno skočím do servisu, tak uvidím, co mi řeknou.
Jestli funguje kompresor netuším, nevím jak to poznat. Mám na motor absolutní "hluch".
Co se týče výkonu, tak ten se nijak podle mýho nezměnil.
V každém případě zde napíšu, co mi řekli v servisu.
Zatím díky Vaci

Milinko
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Milinko » 07.06.2010 11:03

tipuju málo chladící směsi :wink:
Ford Mondeo 1.6 Ecoboost 118kW - Enterprise - White Frozen Gallery
Byl: Ford Focus II, Eibach Pro-Spacer & Pro-KIT, Machine silver Gallery

Anndy
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anndy » 07.06.2010 11:28

Malo zmesi sa niekedy prejavuje aj oneskorenym nabehom klimy. T.j. kludne aj 10km nic a potom zacne chladit.

To, ci zopne kompresor je poznat min. dvoma sposobmi mimo sluchu.
1. ak mas zobrazenie akt. spotreby (co asi nemas), tak na volnobehu pri zapnuti/vypnuti klimy musi byt vidiet narast aktualnej spotreby o par dcl. paliva (min. pri benzine), pri rozhorucenom aute a klime na maximum, to je aj o litre.
2. pritom istom ukone (tiez na volnobehu) sa zakolise (t.j. na chvilu stupne a potom klesne) rucicka otackomera
Focus II kombi, facelift, r.v. 2008, 1.8 92kw Duratec, Titanium X Galéria
Obrázek

Vaci
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vaci » 07.06.2010 13:07

Ráno jsem zajel k firmě, co se zabývá klimatizacemi. Tam mechanik nasadil měřící přístroj na ventily klimatizace a prohlásil, že je prázdná. Natlakoval to dusíkem a řekl, že mám zajet do Ford servisu, aby mi vyměnili hadici, že od ní to uchází. Hned jsem tam zajel a auto je tam stále. Prý to musí hodit na zvedák, aby zjistili typ té hadice a mohli ji objednat. Doufám, že to zůstane "jen" u té hadice a chladící směsi.
Po opravě napíšu jak to dopadlo a kolik to stálo.
Díky všem

Vaci
Nováček
Nováček

Příspěvek od Vaci » 20.06.2010 20:48

Přátelé a kamarádi .... :)
Tak klima funguje a stálo mě to 3200,- Kč.
Byla to uniklá chladící kapalina z děravé hadice. Ta, samotná stála 1700,-.
Anabase byla ale katastrofální. To co tomu předcházelo se mi nechtělo ani uvěřit, že je to v dnešní době ani možné.
V první fázi jsem zajel k firmě, která se zabývá klimatizacemi. Tam zjistili, že to mám prázdný a po natlakování dusíkem "hošan" ukázal na kovové koleno, že tam dole je v hadici díra. To zjistil po natlakování tím dusíkem tak, že si "strčil" zahradní hadici do ucha a poslechem místo identifikoval. Už to mě připadlo podivné, ale nerozumím tomu, tak jsem tomu nepřilkádal žádný význam.
Říkám klučinovi, "tak mi tu hadici vyměňte", ale jeho odpověď byla, že musím do Ford servisu.
Ptám se tedy co jsem dlužný a jeho šéf mi řekl, že nic, až že jak přijedu pro náplň. Poděkoval jsem a hned frčel do Fordu. Tam mi přijímací pracovník řekl, že to není problém, ale musí tu hadici objednat a že to bude trvat cca 2-3 dny. Říkám, že to není problém, že bez klimy vpohodě vydžím.
Pak mi řekl, abych to auto tam nechal, že to hodí na hever, aby objednali přesně tu konkrétní hadici a né jinou. Odpověděl jsem, že bez problému, že hoďku bez auta vydžím .... i když mě auto živí.
Zavolali až za šest hodin s tím, že musím zajet zpět do firmy, kde určili špatnou hadici, aby děravé místo označili barvou a oni poté viděli kterou tu hadici objednat. Povídám tomu ford servisákovi, aby to tedy natlakovali oni a zjistili si tu hadici sami. Servisák mi odpověděl, že oni jsou až čtvrtou pobočkou firmy a že přístroj na tlakování a naplňování nemají a že využívají služeb jiného soukromníka. Tak mu říkám, ... tak ať to teda udělá on. Odpověděl mi, že už teď nepracuje a že když mám otevřený účet u firmy, kde jsem byl poprvé, tak prý ať zajedu tam a pak ať přijedu zpátky. Přitom žádný otevřený účet jsem tam nenechal.
No, ..... můžu vám říct, že jsem z toho byl v šoku. Servis Ford a přitom toto. Nechápal jsem.
Na druhý den se mi podařilo zkontaktovat známého, krerý opravuje auta, ale nevěděl jsem, že je schopen řešit i klimy.
Zajel jsem za ním, za chvíli mi kontrastní látkou napuštěnou v klimě ukazuje dírečky (byly dvě) a za deset minut už po telefonu objednal inkriminovanou hadici. Za dva dny volal, ať naklušu s autem, že má hadici. Výsledek je takový, že jsem od něho za hoďku a půl odjížděl a klima funguje.
Zdůrazňuji, že známý není značkovým servisem.
Tak ...... a teď jsem zvědav, co si o tomto myslíte vy, přátelé a kamarádi forďáci :)
Rozhodně, ale nebudu servis Ford jmenovat. Zas takový průser to není. Spíš jsem z toho nechápavě kroutil hlavou.
Mějte se všichni fajn, a ať to jezdí :mrgreen:
Vaci
Naposledy upravil(a) Vaci dne 20.06.2010 21:02, celkem upraveno 4 x.

Anduril
Test driver
Test driver

Příspěvek od Anduril » 20.06.2010 20:56

Njn, servisy a lidi tam jsou ruzni ..
Kdysi s predchozim autem jsem mel zase opacnou zkusenost. Klima byla nejaka divna, malo to chladilo. Zajel jsem do neznackoveho servisu, klimu mi napustili a chladilo to jeste hur, ze prej ji mam pokazenou, slaby kompresor a podobne reci. Jel jsem tedy do klima servisu, tam to vyzkouseli a ze vymenit susic klimatizace. Nedalo mi to, zajel jsem do autor. servisu, vse jim povykladal a oni ze to znova zdiagnostikuji. Za pul dne jsem se pro auto vratil, prej byla klima jen spatne naplnena, zdarma mi to naplnili spravne a od te doby nebyl problem :)
Je: Ford Focus IV Active X 1.5 EcoBoost 110kW Metallic (galerie)
Byl: Ford Focus III Titanium 1.6 EcoBoost 134kW Colorado (galerie)
Byl: Ford Focus II Trend X 1.6 74kW Avalon (galerie)

Odpovědět

Zpět na „Focus - klimatizace a ventilace“