Technické vlákno Denso navigace

Odpovědět
m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Re: Ford rádia,rádia s navigací

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 02.12.2009 10:14

Myslím, že stále.
100% mám ověřené, že minimálně 23km a po dojetí do cíle to ukazovalo úplně přesně a bez jakéhokoliv vybočení po mapě během celé cesty...
Ex ST220 model 2004

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 02.12.2009 20:45

bobanku, ja som na 1000% presvečený že ti chýba Gyroskop ! autá s Densom maju gyroskop,a gyroskop nema nič spoločné s ESP. proste mas a/ auto ktoreho RJ berie udaje priamo zo senoru otacania kolies (ABS) alebo b/ kde medzi RJ a senzormi je gyroskop, ktory má v sebe kompas.
ESP potrebuje senzor priečneho a senzor pozdlžneho zrýchlenia ( pri rucnej brzde) + opticky snimač natočenia volantu+senzory otačok kolies ABS.
Nie každa navi je vybavena gyroskopom, DENSO naštastie je. Je to super koli spominaným tunelom, hustým lesom, miestam s vysokými budovami ...atd kde je problem s GPS signálom. A ako píše maximus pomocou gyroskopu je schopná navi navigovať prakticky akokolvek dlho, nie ako píše Igy že len kratko. Jedine ako sa dá gyroskop zmiasť je ked auto naložíš na odtahovku a prenesies o xkm dalej, nedas mu gps signál, a tak si gyroskop bude mysliet ze je tam kde naposledy ked sa vypol motor :wink: ale kto a načo by to robil :roll:
Inak v tom servisnom menu je niekde položka kde sa dajú zobrazit udaje Gyroskopu (rýchlosť,počet otáčok (odometer),zaradenie spiatočky) ked si to dáš zobrazit tak ti to teraz zobrazuje korektné dáta?
FORD Mondeo KOMBI, 2.0 TDCi , 96Kw, 6-ti kvalt, GHIA X, 2005
Obrázek
Obrázek

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 02.12.2009 20:48

Igy píše: Ja ked nemam GPS signal (ked vyjdem napr z garaze) tak navi funguje a ukazuje cestu ale je vidiet ze je niekedy mimo cesty. smer problem nie je ale prejdena vzdialenost sa trochu odlisuje od skutocnosti
Igy a máš dobre skalibrovanú navi? a može to byť aj problem napr mapy, že nie je 100% presná...
ak máš gps signál tak sa postav niekde na cestu a daj skalibrovat mapu, a resetnut pozíciu auta. mohlo by to zabrat si myslim...
Obrázek
Obrázek

Boban
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boban » 02.12.2009 21:15

no trochu to vyvrátím, že gyroskop nemá nic společnýho s ESP jukni do schematu :idea: :wink:
DSC05882.JPG
jináč takhle vypadá je to finiš číslo 1128924 a cena 11405.00 Kč bez DPH
DSC05878.JPG

Boban
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boban » 02.12.2009 21:23

ještě mám jeden dotaz a prosbu, byl by někdo ochotný se k tomu gyroskopu juknout a proměřit jestli na pin 4 což je zelenomodrý káblík leze napětí a kdy se tam dostane a jestli na černým drátku je kostra ?? moc by to pomohlo díky moc za pomoc.
Ještě mě napadá když nemá denso gps signál přeci okamžitě vyhodí ikonku přeškrtlýho satelitu né? a to mě zhasne po chvilce co se denso zapne.

jama
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jama » 03.12.2009 00:25

sice ti nepomozem s tym meranim :( nie zeby som nechcel ale na take ja moc niesom :( ale odpoviem ti na otazku ohladne gps signalu : ano ak nema signal svieti ikonka preskrtleho satelitu a vtedy naviguje pomocou gyroskopu, ak ti ikonka zhasne tak sa signal chytil...
Obrázek
Obrázek

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 03.12.2009 15:18

Tak jsem hledal po netě a všude píšou, že pouze podle gyroskopu není možné navigovat, že musí být součástí akcelerometr, nebo napojení na vozidlo které dá onfo o rychlosti a podobných věcech. Gyroskop by měl prý jen zobrazovat polohu vozidla.
http://navigovat.mobilmania.cz/!textove ... tID=113117

Kód: Vybrat vše

Navigace vestavěná výrobcem auta je podstatně odolnější proti výpadku signálu např. v husté zástavě či v tunelech. Používá totiž gyroskop (sleduje zatáčení vozu) a tachosignál (ujetá vzdálenost). V tunelu, kde nelze GPS signál přijímat pak z těchto údajů polohu auta dopočítává (pouze nějakou dobu, pochopitelně). Zatím jsem však ještě nejel tak dlouhým tunelem, aby se navigace ztratila (pravda, 24km dlouhým tunelem v Norsku jsem zatím s navigací nejel). Předpokládám také, že GPS anténa na střeše vozu bude mít lepší příjem. Proto považuji vestavěné řešení za lepší (ovšem s aktualizacemi map jste zcela v moci výrobce). I proto, že z auta nic neodnáším, navigace je integrována do palubovky vč. rádia, hands free atd což umožňuje bezproblémové používání dynamických dat o dopravní situaci přes RDS (zdarma)i mobilní telefon (placené). Nic nezavazí, nestarám se o napájení atd. Pro úplnost: uvedené se týká navigací Becker v Mercedesech, ale domnívám se, že to platí obecně.
http://www.navigace-gps-mapy.cz/jsou-gp ... 151-a.html

Kód: Vybrat vše

Jsou GPS navigace od výrobců automobilů lepší? Jsou určitě dražší. Některé funkce mají unikátní, například gyroskop a spojení s koly automobilu, aby dokázaly spolehlivě navigovat i v tunelech. Bývají součásti multimediálních systémů, jsou pěkně zabudované v palubní desce. Přenosné GPS navigace ale zase umí jiné věci, mají aktuálnější mapy, častější a levnější aktualizace. Ani mnohem nižší cena není zanedbatelná. Kdo si kupuje luxusní vůz, další investice mezi padesáti až sto tisíci (v průměru) ho už asi nezabije. Většině řidičů ale doporučuji spíše přenosné navigační přístroje.
Podle těchto poznatků to u tebe opravdu vypadá na problém s gyroskopem...
Ex ST220 model 2004

Boban
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boban » 03.12.2009 16:07

no tak to by sme společnýma silama měli, ale ještě aby to někdo proměřil :idea: :wink: kam co leze, mám strach připojit 12V na něco co stojí 11000 bez daně :idea: :|

Zuzka
Test driver
Test driver

Příspěvek od Zuzka » 07.12.2009 20:38

Tak jsem dnes poprvé vyzkoušela pevné hands free co mám v autě a spolu s tím, co jsem se tu dočetla jsem fakt zmatená. Mám tam zabudovaný typ CR 40 pro Nokii 6310 a 6310i. Bohužel když jsem tam telefon dala (Nokia 6310i), tak jsem zjistila, že tento držák je pouze pro "premium kit C" a slouží jenom jako nabíječka + externí anténa. Pro volání je třeba phone připojit před BT. Každopádně moje auto asi BT nemá, což teda nechápu, protože pak tam to hands free na nic...
V servisním menu jsem BT zapla, po nastartování se objevilo následující (omlouvám se za kvalitu, foťák nebyl po ruce):
Přílohy
Obraz022.jpg
Obraz023.jpg
Obraz024.jpg
A takhle to vždy skončí. Žádný telefon mi auto nenašel a po opětovném nastartování není ani památky po té ikonce se sluchátkem:-(
A takhle to vždy skončí. Žádný telefon mi auto nenašel a po opětovném nastartování není ani památky po té ikonce se sluchátkem:-(
Ford Mondeo 2.0 TDCI 96kW kombi,2004,Ghia,modrá Tonic

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 07.12.2009 21:00

Taky posloucháš Beat 8) A nezkoušela jsi jinej mobil?
Ford Mondeo combi 2.2TDCi Ghia 8/2005 Obrázek
Řízení je radost,FORD je řízení!

Zuzka
Test driver
Test driver

Příspěvek od Zuzka » 07.12.2009 21:08

Beat je fajn :wink: . Zkoušela jsem ještě ještě Nokii 6300 a taky nic. Asi tam BT vážně není :(

m.a.x.i.m.u.s
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od m.a.x.i.m.u.s » 07.12.2009 21:13

Já tam BT nemám 100% a do tohoto menu se nedostanu ani když budu v servisním menu Densa klikat na BT jak dlouho budu chtít. Z toho bych řekl, že by jsi tam BT mít měla.
Kdo má BT: Nemáte na ovládání pod volnatem náhodou volbu VOICE, že by si to podle toho Zuzka ověřila, nebo by to šlo zjistit podle VIN a Microcatu... Klidně mi Zuzko pošli do SZ VIN a zkusím se podívat :wink:
Ex ST220 model 2004

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 07.12.2009 21:14

Já v tom velkej odborník nejsem,snad klucí poraděj jak se to dá natuty zjistit.Ale je divný,že nemáš spojenej telefon a máš tam ty možnosti sms apod.Já pokud v autě tel.nemám(nepřipojí se přes BT),tak stisknutím phone si ztlumím rádio.Objeví se velká ikonka mute...

Já tam voice mám.Řešil jsem to hned někde na začátku s jamou.Zatím jsem celou tuhle funkci moc nepochopil...

Zuzka
Test driver
Test driver

Příspěvek od Zuzka » 07.12.2009 21:17

Pod volantem volbu voice mám, ale asi k ničemu. Se mi občas zdá, že si to auto ze mě dělá srandu :D

To m.a.x.i.m.u.s. - posílám VIN přes SZ, moc děkuju :!:

Kóťa
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kóťa » 07.12.2009 21:19

Když to voice zmáčkneš a dýl podržíš,tak se ozve nějaký helga a čeká na Tvé hlasové povely...Ale jaké to ví bůh....

Odpovědět

Zpět na „Denso navigace“