Prošel jsem STK a auto nejede jako dřív
- Bathory
- Nováček
Prošel jsem STK a auto nejede jako dřív
Zdravím.
Mám Focus 2.0 z roku 2000, motor Zetec, EDDC. V pátek jsem byl na STK a když jsem ji úspěšně absolvoval, tak jsem po pár km jízdy domů zjistil, že se auto chová jinak než před před STK. Tak předně, když vyřadím za jízdy, tak motor stále drží vysoké otáčky v rozmezí 1300-2000, předtím klesly vždy na 700-800. No a druhá věc je ta, že je auto línější. Kopce, které jsem předtím vyjížděl s přehledem na pětku, teď musím podřazovat na čtyřku a plynový pedál už není tak citlivý jako předtím, musím na něj více šlapat. Zajímalo by mne, zda si myslíte, že mi s tím ten technik na STK mohl něco udělat. Ještě než začal měřit emise, tak napojil zřejmě počítač na řídící jednotku (zásuvka pod volantem) a něco tam s tím dělal. Ptal jsem se ho co a říkal, že se díval na chyby. Že chyby musí zresetovat a pokud by se objevily znovu, tak by to mohlo ukazovat na problém (zřejmě to bylo OK, i v papírech je OK). Teprve poté nastartoval motor a měřil emise klasickým způsobem, z nižších otáček ho točil zhruba na 5000, opakovaně asi třikrát. Toť vše. Nic jiného nikde nedělal...
Díky za vše názory.
Mám Focus 2.0 z roku 2000, motor Zetec, EDDC. V pátek jsem byl na STK a když jsem ji úspěšně absolvoval, tak jsem po pár km jízdy domů zjistil, že se auto chová jinak než před před STK. Tak předně, když vyřadím za jízdy, tak motor stále drží vysoké otáčky v rozmezí 1300-2000, předtím klesly vždy na 700-800. No a druhá věc je ta, že je auto línější. Kopce, které jsem předtím vyjížděl s přehledem na pětku, teď musím podřazovat na čtyřku a plynový pedál už není tak citlivý jako předtím, musím na něj více šlapat. Zajímalo by mne, zda si myslíte, že mi s tím ten technik na STK mohl něco udělat. Ještě než začal měřit emise, tak napojil zřejmě počítač na řídící jednotku (zásuvka pod volantem) a něco tam s tím dělal. Ptal jsem se ho co a říkal, že se díval na chyby. Že chyby musí zresetovat a pokud by se objevily znovu, tak by to mohlo ukazovat na problém (zřejmě to bylo OK, i v papírech je OK). Teprve poté nastartoval motor a měřil emise klasickým způsobem, z nižších otáček ho točil zhruba na 5000, opakovaně asi třikrát. Toť vše. Nic jiného nikde nedělal...
Díky za vše názory.
Ford Focus 2.0i. Ghia 96Kw, r.v. 2000, sedan
- Peters56
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Re: Prošel jsem STK a auto nejede jako dřív
Co si pamatuju, tak dříve se na emisích upravovala směs aby byli emise OK a po projíti STK si to každý upravil zase zpět, protože ty auta prostě nejeli. Ale dneska když už to v autě vše řídí počítač tak nevím zda to jde udělat třeba přes diagnostiku motoru.
- Bathory
- Nováček
Ano, to vím, ale nezdá se mi, že by každý po STK u těhle aut hned jel někam do servisu a nechal si přenastavit motor 

- Peters56
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Já měl na mysli auta ještě s karburátorem, když jsem měl favorita, tak mi vždycky na emisích šteloval trysky, no a já jsem to pak šteloval zpátky aby to vůbec jelo. U našich vozů to snad ani nejde, chod motoru řídí elektronika která sbírá údaje ze všech možných čidel aby emise byli co nejmenší.
- Bathory
- Nováček
Proto píšu, že se mi nezdá, že by každý hned nechával řídící jednotku po STK upravovat. Jenže to auto předtím jelo jak vítr a když jsem odjížděl z STK, tak jsem měl pocit, že mám za zády pěkně těžkej náklad...
- Bathory
- Nováček
Tak jsem zresetoval řídící jednotku a vše už je OK...
- pelen
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Docela jednoduche. Jak te to napadlo?
- Bathory
- Nováček
Auto bylo před STK naprosto v pořádku a ten technik s tou řídící jednotkou něco dělal, takže jsem si nepřipouštěl jinou závadu. Bohužel jsem ale díky tomu musel shánět informace, jak odblokovat zapinované rádio, které díky odpojení baterie chtělo kód. Prostě zabitej víkend, ale jsem rád, že to takhle dopadlo....
- Mira
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Bathory: předpokládám, že veškeré info si sehnal tady na fóru

- Bathory
- Nováček
Co se týče rádia, tak jsem zde našel odkazy na jiné stránky, kde jsem stáhl kalkulátor, takže více méně ano 

- mario
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
jooo,tady je všechno