Manuální vs. aut.klimatizace

Prostě vše kolem vzduchu.....
Odpovědět
hape
Junior
Junior

Manuální vs. aut.klimatizace

Příspěvek od hape » 27.06.2006 12:05

Chtěl bych se zeptat jaký je hlavní rozdíl mezi automatickou a manuální klimatizací. V čem je která lepší, jaké má výhody, či nevýhody. Děkuji všem za ochotu a vysvětlení. 8)
FF Combi GHIA 1,6 Zetec, r.v.7/99, Pacific green
Obrázek

zirafak
Test driver
Test driver

Příspěvek od zirafak » 27.06.2006 12:50

Pravdepodobne asi v komforte.Principom su podobne,ale na automatike si nadstavis teplotu na display-i,klima ti vychladi,alebo zohreje interier na pozadovanu teplotu a potom uz iba temperuje/udrzuje zvolenu teplotu/bez dalsieho zbytocneho ofukovania.Vetko si riadi sama elektronika.Na manuale to musis regulovat vlastnymi rukami... :lol: :D

masox
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od masox » 28.06.2006 06:47

Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.
Výhodou naopak, když jdeš na nákup do marketu tak příjdeš k autu nasedneš a jedeš - to já jsem musel - ještě když mi fungovala tak cca 5 minut zapnout klimu a zavřít auto - dolízat zmrzlinu a pak teprve nasednou a jet - ted ty zmrzliny stihnu 3 - než se mi auto vyvětrá, když mi nefunguje klima.
MASOX
FORD focus 1,6 16V SEDAN - 1999 GHIA brčál metla
Obrázek

hape
Junior
Junior

Příspěvek od hape » 28.06.2006 07:29

A copak se klímě přihodilo, že nefachá ? 8)
FF Combi GHIA 1,6 Zetec, r.v.7/99, Pacific green
Obrázek

masox
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od masox » 28.06.2006 07:38

To je právě to co nevím - ale s největší pravděpodobností došla chladící směs - jelikož chybama se člověk učí - ono totiž když na FOFO zapneš ofukování - ne vyhřívání, ale jen ofukování čelního skla tak se automaticky spustí klimatizace aniž by se rožla kontrolka a já v zimě jelikož jsem měl zasraný pylový filtr a mlžilo se mi čelní okno jak oživot a já ofukoval a ofukoval jelikož jsem tuto skutečnost nevěděl tak jsem patrně přišel o směs - ale ještě tady georgic něco naznačoval s přítlčením nějaké desky na elelktromag.spojku - čuměl jsem do motoru jak bacil do lekarny a nic jsem neviděl, tak to vypadá že zajdu na diagnostiku klimatizace.
MASOX
Obrázek

miro
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro » 28.06.2006 08:08

masox píše:Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.
neviem ze by sa to dalo zapnut aby to chladilo ked je auto nenastartovane, mne to aspon nejde lebo klima potrebuje na pohon nastartovany motor :?

masox
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od masox » 28.06.2006 08:18

miro píše:
masox píše:Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.
neviem ze by sa to dalo zapnut aby to chladilo ked je auto nenastartovane, mne to aspon nejde lebo klima potrebuje na pohon nastartovany motor :?
Je to docela možný nevím jak je to u FOFO aut.klimy, ale v tom případě ztrácí aut. klima smysl, když musí být nastartovaný motor - kamoš co mi auto dovezl říká že dle výše mnou uvedeného příspěvku hodně využívá, ale netvrdím že FOFO tak dalece jsme toto téma nerozebírali - jen mi říkal výhody a nevýhody aut. klimy všeobecně - jezdí totiž vším možným - dovozce.
U jiných značek to určitě jde, tak proč by to nefungovalo u FOFO - už se mi to párkrát stalo že auta na parkovišti vedle mě vrčela a když jsem se zdržel a dorazil majitel a otevřel tak paráda chládek - je fakt že ani jedno nebylo FOFO - audi, BMW.
MASOX
Obrázek

georgic
Junior
Junior

Příspěvek od georgic » 28.06.2006 14:57

zirafak píše:Pravdepodobne asi v komforte.Principom su podobne,ale na automatike si nadstavis teplotu na display-i,klima ti vychladi,alebo zohreje interier na pozadovanu teplotu a potom uz iba temperuje/udrzuje zvolenu teplotu/bez dalsieho zbytocneho ofukovania.Vetko si riadi sama elektronika.Na manuale to musis regulovat vlastnymi rukami... :lol: :D
To je i můj názor,že automatika ti udržuje stálou teplotu a rozhodně bych se divil tomu, že klima funguje u vypnutého motoru. Chladící směs je poháněna a ztlačována kompresorem , který je poháněn řemenem od motoru (jako alternátor,vodní pumpa atd.) Takže chceš chladit=motor musí pracovat.Nebo bys musel mít namontovanou nějakou nezávislou klimu jako je nezávislé přídavné topení.Toliko můj názor a čusfocus. :P

foki
Admin
Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od foki » 28.06.2006 15:07

funguje stejne jako manualni , akorat netocis koleckem ale nastavis teplotu a kdyz zapnes AUTO tak si to udrzuje nastavenou teplotu
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč

Ahmed
Test driver
Test driver

Příspěvek od Ahmed » 28.06.2006 16:45

Motor musi jet, aby ti klima chladila, pri vypnutem motoru se max. sepne spojka a roztoci se ventilator, ale klima nechladi. To, co jsi slysel z nekterych aut, je ventilator, ktery se u nekterych aut zapina pri vypnuti motoru.
Obrázek
Ford Focus II Combi, Gold Collection 1,6 TDCi, 66kW, 22/08/2007, panther black
Obrázek
Byl: Ford Focus Combi 1,8 TDDi, 2001, panther black

Stenly
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Stenly » 28.06.2006 17:29

Ahmed píše:Motor musi jet, aby ti klima chladila, pri vypnutem motoru se max. sepne spojka a roztoci se ventilator, ale klima nechladi. To, co jsi slysel z nekterych aut, je ventilator, ktery se u nekterych aut zapina pri vypnuti motoru.
Jojo, žádná klima, ale ventilátor chladiče - když v horku zastavíš na parkovišti, tak se neodvádí teplo z motorového prostoru a spíná ventilátor.

-------------------------------
fábia 1,2HTP 47kW služební (bez výběru
felda 1,3 combi --> FoFo 1,6 combi 01

Odpovědět

Zpět na „Focus - klimatizace a ventilace“