Manuální vs. aut.klimatizace
- hape
- Junior
Manuální vs. aut.klimatizace
Chtěl bych se zeptat jaký je hlavní rozdíl mezi automatickou a manuální klimatizací. V čem je která lepší, jaké má výhody, či nevýhody. Děkuji všem za ochotu a vysvětlení. 

-
- Test driver
Pravdepodobne asi v komforte.Principom su podobne,ale na automatike si nadstavis teplotu na display-i,klima ti vychladi,alebo zohreje interier na pozadovanu teplotu a potom uz iba temperuje/udrzuje zvolenu teplotu/bez dalsieho zbytocneho ofukovania.Vetko si riadi sama elektronika.Na manuale to musis regulovat vlastnymi rukami...

- masox
- Pokročilý
Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.
Výhodou naopak, když jdeš na nákup do marketu tak příjdeš k autu nasedneš a jedeš - to já jsem musel - ještě když mi fungovala tak cca 5 minut zapnout klimu a zavřít auto - dolízat zmrzlinu a pak teprve nasednou a jet - ted ty zmrzliny stihnu 3 - než se mi auto vyvětrá, když mi nefunguje klima.
Výhodou naopak, když jdeš na nákup do marketu tak příjdeš k autu nasedneš a jedeš - to já jsem musel - ještě když mi fungovala tak cca 5 minut zapnout klimu a zavřít auto - dolízat zmrzlinu a pak teprve nasednou a jet - ted ty zmrzliny stihnu 3 - než se mi auto vyvětrá, když mi nefunguje klima.
- masox
- Pokročilý
To je právě to co nevím - ale s největší pravděpodobností došla chladící směs - jelikož chybama se člověk učí - ono totiž když na FOFO zapneš ofukování - ne vyhřívání, ale jen ofukování čelního skla tak se automaticky spustí klimatizace aniž by se rožla kontrolka a já v zimě jelikož jsem měl zasraný pylový filtr a mlžilo se mi čelní okno jak oživot a já ofukoval a ofukoval jelikož jsem tuto skutečnost nevěděl tak jsem patrně přišel o směs - ale ještě tady georgic něco naznačoval s přítlčením nějaké desky na elelktromag.spojku - čuměl jsem do motoru jak bacil do lekarny a nic jsem neviděl, tak to vypadá že zajdu na diagnostiku klimatizace.
- miro
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
neviem ze by sa to dalo zapnut aby to chladilo ked je auto nenastartovane, mne to aspon nejde lebo klima potrebuje na pohon nastartovany motormasox píše:Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.

- masox
- Pokročilý
Je to docela možný nevím jak je to u FOFO aut.klimy, ale v tom případě ztrácí aut. klima smysl, když musí být nastartovaný motor - kamoš co mi auto dovezl říká že dle výše mnou uvedeného příspěvku hodně využívá, ale netvrdím že FOFO tak dalece jsme toto téma nerozebírali - jen mi říkal výhody a nevýhody aut. klimy všeobecně - jezdí totiž vším možným - dovozce.miro píše:neviem ze by sa to dalo zapnut aby to chladilo ked je auto nenastartovane, mne to aspon nejde lebo klima potrebuje na pohon nastartovany motormasox píše:Nevím zcela jistě - mám jen manuální - ale nevýhodou je že když jí zapomeneš vypnout trvale (jestli to teda jde - nevím) a odstavíš auto na par dní tak se ti automaticky zapíná a může se stát že ti vyšlahá baterku.
U jiných značek to určitě jde, tak proč by to nefungovalo u FOFO - už se mi to párkrát stalo že auta na parkovišti vedle mě vrčela a když jsem se zdržel a dorazil majitel a otevřel tak paráda chládek - je fakt že ani jedno nebylo FOFO - audi, BMW.
-
- Junior
To je i můj názor,že automatika ti udržuje stálou teplotu a rozhodně bych se divil tomu, že klima funguje u vypnutého motoru. Chladící směs je poháněna a ztlačována kompresorem , který je poháněn řemenem od motoru (jako alternátor,vodní pumpa atd.) Takže chceš chladit=motor musí pracovat.Nebo bys musel mít namontovanou nějakou nezávislou klimu jako je nezávislé přídavné topení.Toliko můj názor a čusfocus.zirafak píše:Pravdepodobne asi v komforte.Principom su podobne,ale na automatike si nadstavis teplotu na display-i,klima ti vychladi,alebo zohreje interier na pozadovanu teplotu a potom uz iba temperuje/udrzuje zvolenu teplotu/bez dalsieho zbytocneho ofukovania.Vetko si riadi sama elektronika.Na manuale to musis regulovat vlastnymi rukami...![]()

- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
funguje stejne jako manualni , akorat netocis koleckem ale nastavis teplotu a kdyz zapnes AUTO tak si to udrzuje nastavenou teplotu
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
- Ahmed
- Test driver
-
- Pokročilý
Jojo, žádná klima, ale ventilátor chladiče - když v horku zastavíš na parkovišti, tak se neodvádí teplo z motorového prostoru a spíná ventilátor.Ahmed píše:Motor musi jet, aby ti klima chladila, pri vypnutem motoru se max. sepne spojka a roztoci se ventilator, ale klima nechladi. To, co jsi slysel z nekterych aut, je ventilator, ktery se u nekterych aut zapina pri vypnuti motoru.
-------------------------------
fábia 1,2HTP 47kW služební (bez výběru
felda 1,3 combi --> FoFo 1,6 combi 01