Ahoj všichni, potřeboval bych poradit, nebo aspoň sdílet tuhle šílenost, protože už mi z toho jde hlava kolem. Měl jsem nastarost bratrového Forda Focus 2003 2.0 96kw s tím, že jsem ho měl pár dní doma, jezdil jsem s nim, vždycky startoval na první dobrou a všechno bylo OK. V půlce listopadu jsem ho zaparkoval doma na pozemku a mezitím nasněžil první sníh a vzhledem k absenci zimních pneumatik byl odstavený cca 2 týdny. Na konci listopadu jsem chtěl Ford nastartovat, ale tu přišel problém. Normálně jsem odemkl, vložil jsem klíč do spínačky, otočil, počkal jsem chviličku, normálně se zapnula elektrika, budíky a otočil jsem na startovací "pozici" ale bylo ticho. Startér ticho, relé ticho. Zkusil jsem klíč vyndat, a takhle jsem to opakoval asi 5x, přičemž to najednou nastartovalo ale asi po třech vteřinách to chcíplo. Další den jsem zkusil připojit kabely na baterii i novou baterku, ale stále nic. Následně jsem to po práci zkoumal se známým autoelektrikářem.
Nejdříve jsem zjistil, že je odpojený na palubovce konektor (který jsem připojil) od hodin na kterém je i dioda imobilizéru, která rychle bliká když se klíč vloží do spínačky a otočí a auto nestartuje. Když se klíč nechá ve spínačce cca minutu, tak dioda začne blikat chybový kód "15 / 1:5" Nejprve jsme zkoumali pojistky v pojistkové skříni v motoru a v kabině, pojistky OK, dále jsme měřili relé které jsou taky OK. Dále jsme měřili napětí na konektoru cívky na spínačce (ta která čte čip v klíči) s tím, že na konektoru je napětí +12 Bílo zelený, -1 Šedo oranžový, -12 Černo žlutý, +12 Černo zelený.
Zkoušel jsem i koupit novou cívku, která taky nepomohla. Pak jsem si půjčil náhradní klíč, který taky nefungoval. Následně jsem zkusil zajít s klíčem k místnímu klíčníkovi, který klíč změřil a řekl mi, že čip funguje.
Když jsem už nevěděl co s tím je, tak jsem dostal kontakt na jednoho autoelektrikáře, kterému jsem problém popisoval, a podle popisu mi řekl, že to je 100% budíky, že tohle už řešil na takovém Fordu už 2x a vždycky to byly budíky. Budíky jsem mu teda dal a po pár dnech co se vrátili zpátky s tím, že imobilizér v budíkách je funkční ale byl tam studený spoj, který opravil, ale problém stále přetrvával.
Potom jsem si půjčil nějakou "delphi" diagnostiku, abych se podíval na chybové kódy, přičemž jsou: B1601, B1342.
Po tomhle všem, jsem se opět obrátil na místního klíčníka, jelikož pár lidi kterých jsem se ptal, mi ho doporučili, jelikož má k tomu technologii a diagnostiky. Když přijel, tak se snažil jejich profesionální diagnostikou spojit klíč s autem, s tím, že podle jeho slov to tak Fordy někdy dělají, že se jim odparuje klíč a musí se zase zpátky přidat. Akorát se to nepovedlo, a přijel na druhý den znovu s další diagnostikou a kolegou na pomoc. To se jim taky nepovedlo ale taky jim to psalo něco s ECU. Po domluvě jsem jim ECU dovezl aby s ní vyčetli data jestli jsem to dobře pochopil. Když jsem si jednotu vyzvedl, tak jsem dostal nový čip do klíče na vyzkoušení. ECU jsem připojil a i s novým čipem problém stále přetrvává.
ECU tam povezu znova s tím, že už mi moc možností nezbývá kromě "IMMO OFF" a tím jsem se chtěl zeptat, jestli někdo nemá s tím podobnou zkušenost, popřípadě co mám s tím dělat. Už stojí přes 2 měsíce, a už bych byl rád aby zase jezdil.
Děkuji všem za pozornost a případné rady.
Přikládám video ze dne kdy jsem to chtěl nastartovat poprvé po odstávce. [YouTube]www.youtube.com/shorts/kElqwAKOvfs[/YouTube]
Focus MK1 PATS blokuje start
- martyG
- Pokročilý

Re: Focus MK1 PATS blokuje start
Ten elektrikár ťa s tými budíkmi natiahol, focus MK1 žiadny imobilizér v budíkoch nemá.....
Ford Focus 1,5 ecoboost, 182 PS
- ZaQik
- Admin

ze ktere jednotky je B1342 ?
a ktera jednotka je v Tvem pribehu oznacena jako ECU ?
a ktera jednotka je v Tvem pribehu oznacena jako ECU ?
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014
byl Ford Focus mk2 combi 1.6, r.v.2009 + Ford Fiesta mk6 1.4 TDCi r.v. 2004
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
Nejsem poradna, encyklopedie ani hotline spolecnosti Ford - ptejte se na foru, od toho je.
-
OndraPanda
- Nováček

Jo, ta chyba v diagnostice B1342 byla popsána jako "Řidicí jednotka (ECU) je vadná" takže jsem to přebral jako řídící jednotku motoru.
-
K EM
- Junior

To bude obecnej popis závady ale předpokládám že jde o to která jednotka to hlásí. Na FF1 si myslim, přichází v úvahu ABS, GEM a PCM. Je možný že si třeba GEM myslí že je PCM vadná ale nemusí to být nutně pravda...
Ještě přihoď odkud jsi, jsou tu ochotní lidi co by třeba dorazili s diagnostikou. Nebo se znalostmi. Já jsem zrovna s imobilizérem problém nikdy neměl tak asi moc nepomůžu
Ještě přihoď odkud jsi, jsou tu ochotní lidi co by třeba dorazili s diagnostikou. Nebo se znalostmi. Já jsem zrovna s imobilizérem problém nikdy neměl tak asi moc nepomůžu
Ford Focus HB 2.0i r.v. 2002
Ford S-Max 2.0i r.v. 02/2008
Ford Focus HB 5dv. 1.6 16V r.v. 2001
Ford S-Max 2.0i r.v. 02/2008
Ford Focus HB 5dv. 1.6 16V r.v. 2001
- ZaQik
- Admin

pokud to psalo takto, tak to asi bude PCM ... pak to muze byt chybejici napeti, kostra nebo i vnitrni chyba elektroniky (nekdy se uvnitr neco odpali pri rychlem kolisani napeti) ... chyba IMMO pak muze byt navazna
Ford Focus mk3 combi 1.6 Ti-VCT, r.v.2018 + Ford Fiesta mk7 3D 1.25, r.v.2014