http://www.rozzlobenimuzi.com/?linkid=10065
JJ, přišlo mi to na mail...Holt když nehoří, tak se trénuje, nejsou vždy po ruce zvedací vakyMaros píše:Všiml jsem si, že jsou tu na fóru min. dva zástupci hasičů, tak něco pro ně i pro ostatní. Doufám, že to tady už někde nebyloJinak jsem docela čuměl
![]()
http://www.rozzlobenimuzi.com/?linkid=10065
Každý hasič se počítá...salam píše:Tak už tři, jestli se teda počítají i dobráciMaros píše:Všiml jsem si, že jsou tu na fóru min. dva zástupci hasičů.
Liší se prakticky jen v tom, že "dobrák" je dobrovolný hasič, který nemá hasičinu jako svoje povolání - prostě pracuje kdekoliv a při poplachu přibíhá (přijíždí) do hasičárny a vyjíždí (podle typu jednotky do 5-ti nebo 10-ti minut od vyhlášení poplachu). Oproti tomu "hasič-profík" má hasičinu jako svoje hlavní povolání - tedy má služby (24 hodin, pak 2 dny volno, u podnikových profíků 12-ti hodinové směny v různých cyklech) a když zrovna není zásah, tak se věnuje na stanici údržbě techniky, školení, výcviku, samovzdělávání se a dalším činnostem, které mají za úkol připravit hasiče a techniku co nejlépe na výjezd. Další dotazy?Maros píše:Vysvětlit prosím laikovi, jak se liší "dobrák" od běžného hasiče![]()
Ono bohužel obce (zřizovatelé a financovatelé dobrovolných jednotek) většinou nemají moc peněz na techniku, proto to u mnoha dobrovolných jednotek vypadá tak jak to vypadá. Nicméně konečně i kraje pochopily, že je potřeba financovat techniku a činnost dobrovolných jednotek, proto aspoň u nás v MSK dávají dotace na pořízení nové techniky. Je to zhruba 40-50% ceny nové techniky. Další možností je zakoupení starší, ale fungující atd. Nicméně určitě velký dík patří dobrovolným hasičům za jejich úsilí a nadšení, neboť bez toho by hodně sborů dávno nemělo s čím jezdit!!!Maros píše:To PedroH: Tyjo, děkuji za vyčerpávající odpoveď. U nás disponují "dobráci" jednou Avií a takovou tou Karosou přestavenou na polonáklaďák. Zatím jsem viděl v akci jenom Avii a je to dost zajímavý pohled z balkonu, když se horko-těžko snaží tu hajtru rozjet
Tak to klobouk dolů!!salam píše:Ještě se liší tím, že jsem si jako dobrák koupil boty (6,5 kKč), pracovní stejnokroje (2,5 kkč) a pár dalších drobností za svoje.
Na přilby (jedna za 12 kKč) jsme naštěstí sehnali sponzora.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti